Po odvzemu statusa spornemu društvu grožnje članom komisije, ministrica zgrožena

Kultura 15. Apr 202420:24 4 komentarji
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Potem ko je ministrstvo za kulturo odločilo, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga povezujejo s tako imenovanimi rumenimi jopiči, ne izpolnjuje več pogojev za status organizacije v javnem interesu na področju kulture, so bili člani komisije deležni groženj in žaljivk. Eden od članov komisije Bojan Veselinovič je zato podal prijavo. Na sovražni govor se je že odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je "izbruhe odkritega sovraštva" obsodila.

Strokovna komisija za medije na ministrstvu za kulturo je prejšnji teden odločila, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu na področju kulture. Društvo, ki ga sicer povezujejo s tako imenovanimi rumenimi jopiči in neonacistično ideologijo, je status prejelo pred tremi leti, ko je ministrstvo za kulturo vodil Vasko Simoniti.

Aktualna ministrica za kulturo Asta Vrečko je odločitev komisije utemeljila z besedami, da društvo ne more imeti statusa, ker “širi nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom”.

Po objavi novice se je na družbenih omrežjih pojavilo več zapisov, ki vsebujejo sovražni govor proti članom komisije. Uporabnik je na družbenem omrežju X objavil več fotografij s sovražno vsebino in pozival k obračunu s člani komisije. Eden od članov komisije Bojan Veselinovič je zato podal prijavo, pristojne pa pozval k ukrepanju, je poročalo Delo.

O usodi društva so sicer razpravljali že večkrat. Pred tremi leti je predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju poveličeval Hitlerja, to pa je naletelo na burne odzive med političnimi strankami. Purgar je tokrat za Delo zanikal, da bi on stal za grožnjami na člane komisije.

Pritiske in sovražni govor je na družbenem omrežju X ministrica Vrečko že obsodila. Po njenem mnenju je nenavadno, da je društvo sploh pridobilo status. “Kot družba se moramo odločno upreti takšnim pojavom in posameznikom. Posebej skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da so ti posamezniki povezani s skrajno desno politiko, ki se prav tako hrani z netenjem sovraštva. Želimo si živeti v odprti in solidarni družbi, ne družbi sovraštva,” je zapisala.

Organizacije v javnem interesu na področju kulture morajo vsako drugo leto od podelitve statusa pristojni strokovni komisiji posredovati poročilo z navedbo pomembnejših dosežkov in dokazati, da izpolnjujejo kriterije za podaljšanje statusa nevladne organizacije v javnem interesu. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje