Je zapis “Hitler je heroj” kazniv?

Slovenija 02. Avg 202119:49 > 03. Avg 2021 09:17 4 komentarji
sovražni govor
Kacper Pempel/REUTERS

Dan pred dnevom spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi je predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije na družbenem omrežju Twitter zapisal "Hitler je #heroj". Strokovnjak za kazensko pravo nam je pojasnil, da pri omenjenem zapisu ne gre za kaznivo dejanje. Nekdanji pravosodni minister pa je prepričan, da bi se morala tako tožilstvo kot policija ustrezno odzvati.

Urban Purgar, predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), samooklicanega “neodvisnega medija v službi domovine”, je prvega avgusta, dan pred dnevom spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, na družbenem omrežju Twitter zapisal “Hitler je #heroj”.

Kot je prvi poročal portal 24ur.com, se je pod objavo Mariborčana Aleša Ernecla, ustanovitelja NTA, razplamtela razprava o rasah, judovskem velekapitalu in Adolfu Hitlerju. Med komentarji pa se je znašel tudi zapis Purgarja. Pri tem se je pojavilo vprašanje, ali gre pri omenjenem zapisu za kaznivo dejanje ali lahko posameznik tovrstna sporočila širi brez pravnih posledic?

hitler

Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik in predavatelj kazenskega prava na Evropski pravni fakulteti, pojasnjuje, da v Sloveniji tovrstnih izjav ne moremo označiti za kaznivo dejanje. “Pri nas poveličevanje totalitarnih režimov ni kaznivo dejanje,” je za N1 pojasnil Kovačič Mlinar in dodal, da mora sovražni govor vsebovati več, kot vsebuje Purgarjeva izjava.

“Predstavljati mora abstraktno grožnjo javnemu redu in miru, poleg tega mora biti usmerjena proti določenim skupinam ljudi,” je pojasnil poznavatelj kazenskega prava in dodal, da bi sicer v tem kontekstu lahko nekako oblikovali skupino, proti kateri je bila izjava naperjena, vendar slednje vseeno ne kvalificira za kaznivo dejanje.

Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi prav Urban Purgar, avtor zapisa “Hitler je #heroj”, je ministrstvo za kulturo junija letos podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. S tem pa je društvo pridobilo tudi možnost za pridobivanje državnih sredstev. Odločitev ministrstva je povzročila buren odziv javnosti, saj je društvo tesno povezano s t. i. rumenimi jopiči, skupino, med katerimi so tudi javni podporniki neonacizma.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je podelitev statusa NVO takrat branil z argumenti, da niti minister niti ministrstvo za kulturo “nikoli in nikdar ni podpiralo neonacizma”. Dodal je še, da so “uradniki po vseh pravilih uradnega postopka Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelili status NVO”.

“Če to ni kaznivo dejanje, pri nas ni nič več kaznivega”

“Hitler je simbol nacizma, vsako poveličevanje in poudarjanje nacističnih simbolov pa je kaznivo. Tožilstvo mora presoditi, ali bi v tem primeru lahko šlo za kaznivo dejanje,” pa nam je pojasnil Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister. Na vprašanje, ali bi bilo omenjeno dejanje preganjano na podlagi 297. člena kazenskega zakonika, ki obravnava javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, pa Zalar pojasni, da slednje ni nujno.

“Zdrava pamet ti pove, da če to ni kaznivo dejanje, potem nič ni več kaznivega pri nas, ko gre za spodbujanje nacizma ter s tem spodbujanje nestrpnosti in sovraštva,” je povedal nekdanji pravosodni minister. Dodal je še, da si ne predstavlja, kaj bi sploh lahko še bilo kaznivo, če javno poveličevanje Hitlerja ni, in to celo v okviru uradno registriranega društva.

Glede naslednjega koraka je Zalar pojasnil, da morata biti tako tožilstvo po uradni dolžnosti kot tudi policija pozorna na tovrstne javne objave. “Na javno spodbujanje nestrpnosti in sovraštva, če je bilo to objavljeno na Twitterju in ne v nekem zaprtem krogu, morajo uradni organi pregona odreagirati po uradni dolžnosti ter ne potrebuje ovadbe. Tudi oni berejo tovrstne portale ter so soudeleženi v socialnih omrežjih, gre torej za njihovo zakonito dolžnost,” je še dodal Zalar.

Na dogodek se je odzval tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki zapisal, da kot državljan Slovenije in Evropske unije podpira Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero je Evropski parlament leta 2009 odločno obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zgrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje