Kontroverzno društvo, ki ga povezujejo z neonacisti, nima več posebnega statusa

Slovenija 11. Apr 202416:21 7 komentarjev
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020 (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga povezujejo s t. i. rumenimi jopiči in neonacistično ideologijo, ne izpolnjuje več pogojev za status organizacije v javnem interesu na področju kulture, je odločila strokovna komisija na ministrstvu za kulturo. Kontroverzno društvo je status prejelo pred tremi leti v času Janševe vlade.

Strokovna komisija na ministrstvu za kulturo je odločila, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu na področju kulture, je danes pred vlado potrdila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Samega postopka ni komentirala, saj na ministrstvu za kulturo še ni zaključen.

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status prejelo od ministrstva za kulturo pred tremi leti, ko ga je vodil Vasko Simoniti. Odločitev je po besedah Vrečko v javnosti sprožila zelo veliko ogorčenja. “Širijo nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom, kar pa je absolutno sporno in nekaj, zaradi česar pravzaprav ne morejo imeti statusa društva v javnem interesu,” je izpostavila Vrečko.

Organizacije v javnem interesu na področju kulture morajo vsako drugo leto od podelitve statusa pristojni strokovni komisiji posredovati poročilo z navedbo pomembnejših dosežkov in dokazati, da izpolnjujejo kriterije za podaljšanje statusa nevladne organizacije v javnem interesu.

Pri tem je poudarila, da mora vsako društvo oziroma organizacija, ki dobi status organizacije v javnem interesu na področju kulture, slediti zelo strogim kriterijem. Komisije upoštevajo število dogodkov, ki jih društvo pripravi, in njihovo pomembnost na nacionalni in lokalni ravni. Ocenjujejo tudi kakovost njihovega dela, odmevnost v javnosti in tako naprej. “Kriteriji so zelo jasni, transparentni in predvsem za vse enaki,” je zatrdila Vrečko.

Zborovanje rumenih jopičev junija 2020
Zborovanje rumenih jopičev junija 2020 (Foto: Borut Živulović/Bobo)

To ni prvič, da se v javnosti razpravlja o usodi statusa Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Pred tremi leti je predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, kar je med političnimi strankami sprožilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Purgar, ki je po podatkih spletne strani Nacionalne tiskovne agencije (NTA) njen odgovorni urednik in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je za Delo potrdil, da je seznanjen z odločitvijo strokovne komisije ministrstva. Nanjo se ne nameravajo pritožiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje