Po spletu odmeva Akijeva smrt: “Prvič, ko je prišel v Zagreb, je bil potres”

Kultura 22. Jan 202220:20 > 24. Jan 2022 14:26
Aki Rahimovski
Bor Slana/BOBO

Glas Akija Rahimovskega, pevca znamenite hrvaške zasedbe Parni valjak, je segel daleč. Družbena omrežja in mediji so tako pričakovano polni spominov na enega največjih glasbenih velikanov našega območja.

Smrt pevca skupine Parni valjak Akija Rahimovskega odmeva po državah nekdanje Jugoslavije. Mnogi se na družbenih omrežjih spominjajo tega glasbenega velikana in izražajo sožalje družini ter ostalim članom zasedbe.

“Imam občutek, da ti glasbeni velikani ne umirajo, ker so z nami že od malih nog. Aki je bil v zasedbi od začetka. Ne glede na to, ali vam je Parni valjak všeč ali ne, ima vsak svojo najljubšo pesem,” je za N1 Hrvaška opisal novinar in glasbeni kritik Samir Milla. Kot se spominja, se je pot te znamenite glasbene skupine začela takrat, ko je eden izmed ustanoviteljev zasedbe Husein Hasanefendić – Hus Akija slišal peti na enem izmed koncertov, ki jih je imel s prejšnjo zasedbo.

“Prvič, ko je Aki prišel v Zagreb, je bil v Zagrebu potres – kot da je napovedal potrese, ki bodo prišli na glasbeno sceno,” pravi glasbeni kritik, ki meni, da smo zadnjih 40 let lahko opazovali vladavino Parnega valjka. “Vedno so bili vzor za zasedbe na območju nekdanje Jugoslavije.”

Z Akijevo smrtjo konec Parnega valjka

Po njegovih besedah pa je z Akijevo smrtjo tudi konec Parnega valjka. “Ne verjamem, da bi ga kdorkoli lahko zamenjal. Nihče ne more peti balad, tako kot jih je pel Aki,” meni.

Smrt Akija se je močno dotaknila tudi Momčila Bajagića, vodje zasedbe Bajaga i Instruktori ter nekdanjega člana Riblje Čorbe, ki je z Akijem večkrat ustvarjalno sodeloval. “Postalo je težko iz dneva v dan se poslavljati od ljudi, ki so ustvarili lokalni rock, pop, jazz in nasploh urbano glasbo ter umetnost. To z Akijem me je res presenetilo,” je zasedba Bajaga objavila na družbenih omrežjih.

“Poznal sem ga več kot 40 let. Ne moreš se sprijazniti … Aki ni izginil v naših srcih in v srcih ljudi, ki imajo radi njegovo glasbo. Dokler bodo te pesmi, se ga bodo ljudje spominjali in to bo še zelo dolgo.”

“Odšel je eden od največjih”

Akiju se je poklonila tudi hrvaška pevka Severina, ki se je spomnila, kako ga je v sedmem razredu osnovne šole poslušala na koncertu. Po njenih besedah je bil Aki najboljši pevec in najboljši frontman skupine na tem območju, pa tudi najprijaznejši. Zapisala je, da si mnogi še niso opomogli od smrti nekaterih drugih glasbenih velikanov tega območja, denimo Oliverja Dragojevića in Đorđeta Balaševića.

“Nesprejemljivo … Počivaj v pesmi … Vsi te imamo radi,” je zapisala.

Da nas je zapustil glasbeni velikan, je zapisala hrvaška pevka Nina Badrić. “Odšel je eden največjih,” je zapisala. “Glasbeni velikan, od katerega smo se vsi učili. Nenadomestljiv glasbenik in profesor tem področju,” je sporočila in zasedbi ter Akijevi družini izrazila sožalje. “Počivaj v miru, čudoviti, veseli človek.”

Slovenski glasbenik Vlado Kreslin, ki je prav tako sodeloval z zasedbo Parni valjak, se je Akiju posvetil z objavo skupne fotografije iz oktobra 2020. “Dragi Aki nas je obiskal na koncertu v Novem mestu, oktobra, 2020,” je zapisal.