Po več kot stoletju končno našli izgubljeni “sveti gral” brazilskega filma

Kultura 10. Okt 202308:08 0 komentarjev
Izsek iz izgubljenega brazilskega nemega filma o Amazonki
Národní filmový archiv/Facebook

Po več kot sto letih so v češkem arhivu našli dolgo izgubljen brazilski dokumentarec o Amazonki. Film, posnet leta 1918, je izginil kmalu po zaključku snemanj, zaradi česar ga v Braziliji niso nikoli predvajali. Dokumentarec z naslovom Amazonka, največja reka na svetu zaradi svoje dolžine, teme in kvalitete kompozicije velja za redek dragulj brazilske kinematografije.

Dokumentarni film Amazonas, Maior Rio do Mundo (Amazonka, največja reka na svetu) iz leta 1918, ki velja za filmsko klasiko in sveti gral brazilskega nemega filma, so po skoraj sto letih, odkar so ga pogrešali, v začetku leta znova odkrili v češkem arhivu.

“To je pravzaprav čudež. Nismo imeli niti najmanjšega upanja, da se bo ta film nekoč spet pojavil,” je povedal brazilski filmski strokovnjak Savio Stoko, ki je potrdil odkritje.

Film o Amazonki je posnel na Portugalskem rojen brazilski režiser Silvino Santos, ki velja za enega od glavnih brazilskih filmskih ustvarjalcev z začetka 20. stoletja. V zgodovinski spomin se je vpisal predvsem s svojim drugim dokumentarcem iz leta 1922 No Pais das Amazonas (V deželi Amazonke).

Film Amazonka, največja reka na svetu z letnico 1918 velja za redek dragulj brazilske kinematografije zaradi svoje dolžine, teme in kvalitete kompozicije.

Film so tri leta snemali v perujskem in brazilskem delu Amazonke, izginil pa je kmalu potem ko so ga posneli in še preden so ga prikazali v Braziliji, zaradi česar je bankrotiralo produkcijsko podjetje s sedežem v brazilskem mestu Manaus.

Negativ je ukradel Santosov sodelavec, Propersio de Melo Saraiva, ki se je pogajal o mednarodni prodaji dokumentarca. Ta je nato nekaj let krožil po Evropi. Po letu 1931 se je za njim izgubila vsaka sled.

A kopija filma je preživela v Filmskem arhivu v Pragi, kjer so ga napačno katalogizirali kot ameriško produkcijo, ki naj bi nastala približno leta 1925. V začetku letu je tamkajšnji kustos posumil v njegovo etiketo in je kopijo filma poslal specialistu za nemo kinematografijo, direktorju festivala nemega filma v italijanskem mestu Pordenone Jayu Weissbergu.

Prav danes bodo film prikazali na omenjenem festivalu. Načrtujejo tudi, da bo film kasneje na ogled še na Češkem in v Braziliji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!