Poezija je v teh časih potrebna bolj kot kadarkoli prej

Kultura 20. Mar 202216:46 > 16:51 0 komentarjev
poezija, knjiga, svetovni dan poezije
PROFIMEDIA

Ob svetovnem dnevu poezije 21. marca je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay v poslanici zapisala, da poezija odpira vrata drugim, bogati dialog, spodbuja napredek in je v nemirnih časih potrebna bolj kot kadarkoli prej. Pesnik Muanis Sinanović pa meni, da civilizacija brez poezije ne vzdrži, čeprav se tega večinska kultura ne zaveda.

Audrey Azoulay je v letošnji poslanici opozorila na pomen avtohtonih ljudstev, katerih jeziki in kulture so vse bolj ogroženi, zlasti zaradi industrijskega razvoja, podnebnih sprememb in konfliktov, je zapisala. Poslanico pa je sklenila z besedami, da je vsaka pesniška oblika edinstvena, vendar vsaka odraža univerzalno naravo človeške izkušnje – naše prizadevanje za ustvarjalnost, ki presega vse omejitve in meje. “V tem je moč poezije,” je poudarila.

Pesnik Muanis Sinanović je na vprašanje STA o pomenu poezije za sodobni čas, odvrnil, da poezija v današnjem svetu navidez nima nobene vloge: “Večina jo ignorira, ima pa zelo zvesto majhno publiko, ki brez poezije ne more in se tega zaveda”, je pojasnil.

“Tudi civilizacija kot taka brez poezije ne vzdrži, a se tega večinska kultura ne zaveda – vendarle pa institucionalno ohranjanje poezije priča o njenem pomenu,” je poudaril pesnik, ki verjame, da lahko le poezija človeku sporoči neko temeljno resnico o jeziku – njegovi čudežnosti in nezadostnosti obenem. “Istočasno pa le poezija ohranja dejansko zavest o čudu obstoja in zavesti. O tem, da obstoj vsega žari v skrivnosti,” je še poudaril pesnik.

K praznovanju svetovnega dneva poezije, ki ga je leta 1999 razglasil Unesco, se pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Letos se v društvu niso odločili za klasično poslanico, pač pa so namesto nje opozorili na pesem Barbare Korun za Ukrajino.

Pesem se začne z verzom: “Ljudje gredo na ulice, se primejo za roke in pojejo. Tako pričakajo tanke in oklepnike. Ženske, otroci, starci in starke. Brez orožja, brez srda, brez strahu, pogumno in z zaupanjem, da lahko zmaga mir, da je mir v srčiki vsega, kar živi. ‘…manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi…'”

Na sam dan poezije, v ponedeljek, se DSP v sodelovanju z Vodnikovo domačijo, pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, s Klubom Channel Zero z Metelkove, Škucem, Centrom za poezijo Tomaža Šalamuna, JSKD in z drugimi organizacijami in posamezniki priključuje prvemu celodnevnemu ljubljanskemu pesniškemu maratonu. Pesniško dogajanje se bo začelo ob 9. uri na Vodnikovi domačiji, sklenilo pa malo pred polnočjo v prostorih DSP.

Poezija bo odmevala tudi po drugih slovenskih mestih. V Celju so se dnevu poezije že poklonili v petek, ko so celjske pesnice in pesniki nastopili na dvojezičnem slovensko-ameriškem pesniškem večeru. Osrednja gostja večera je bila ameriška pesnica Brynne Rebele-Henry. V celjski knjigarni Antika pa v torek pripravljajo pesniški večer Kako narediti pesem … (vprašanje ali odgovor), na katerem bo kot gostja večera nastopila Barbara Rigler, producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor. Pesmi bodo brali Ivan Dobnik, Ivan Janez Domitrovič, Jože Hribernik, Bojan Ekselenski, Meta Hojnik Verdev, Rok Komel, Kristian Koželj in Slavica Tesovnik. Večer bo povezoval podpredsednik DSP Zoran Pevec.

V Mariboru pod okriljem MKC Maribor – literarni program MKC Črka v sodelovanju z DSP in Domom starejših občanov Tezno v ponedeljek pripravljajo medgeneracijsko pesniško delavnico s pesnico Nino Medved. V Ankaranu pa bodo na pesniškem večeru Pomoli srca v knjižnici Ankaran predstavili drugo pesniško zbirko Maje Pišot Cvikl.

Dnevu poezije so se danes dopoldne s pesniško matinejo Čas vojne verzi miru poklonili tudi v Trstu, kjer je poezija odmevala na Ljudskem vrtu Giardino Pubblico Muzio de Tommasini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!