Režiser M. Night Shyamalan na čelu žirije 72. Berlinala

Kultura 19. Okt 202116:43
berlinale
PROFIMEDIA

Režiser in igralec M. Night Shyamalan bo predsedoval mednarodni žiriji 72. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. V Indiji rojeni ameriški režiser s svojimi žanrskimi filmi že tri desetletja navdušuje občinstvo po vsem svetu, piše na spletni strani Berlinala. Filmski festival v Berlinu je prihodnje leto načrtovan med 10. in 20. februarjem.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je Berlinale v prihodnjem letu načrtovan kot dogodek v živo. Mednarodna žirija bo med drugim izbrala dobitnika zlatega medveda za najboljši film.

Vodstvo festivala je scenarista, režiserja in producenta Shyamalana označilo za enega najbolj priznanih ustvarjalcev v filmski industriji. S svojimi filmi je ustvaril vesolje, “v katerem so strahovi in želje tesno povezani, mladi pa niso le glavni liki, temveč tudi gonilna sila za premagovanje strahov”.

Po besedah umetniškega vodje festivala Carla Chatriana je Shyamalan edinstvena osebnost v ameriškem filmskem svetu. Poleg psihološkega trilerja Šesti čut z Bruceom Willisom je režiral še filme Nezlomljivi, Znamenja in Vas ob gozdu. Od grozljivke Obisk pa se je odločil, da bo svoje filme financiral sam in tako uresničil svoje umetniške vizije, še piše dpa.

Mednarodno žirijo Berlinala ponavadi sestavljajo posamezniki iz sveta filma, leta 2020 jo je vodil igralec Jeremy Irons. Letošnja žirija, ki so jo sestavljali režiserji, katerih filmi so bili v minulih letih nagrajeni z zlatim medvedom za najboljši film Berlinala, pa izjemoma ni imela predsedujočega.

Komentari

Vaš komentar