Rokopis Malega princa se iz izgnanstva vrača domov

Kultura 21. Dec 202109:10 0 komentarjev
mali princ
Courtoisie: Harry Zilber/WIKIPEDIA

Rokopis Malega princa bo od februarja do junija 2022 prvič na ogled v Franciji po zaslugi pariškega Muzeja dekorativnih umetnosti. Francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupery je Malega princa napisal leta 1942, medtem ko je bil v izgnanstvu v New Yorku. Rokopis do danes ni nikoli zapustil ZDA.

Kot piše v izjavi Muzeja dekorativnih umetnosti, bo na razstavi predstavljenih več kot 600 avtorjevih del, vključno s številnimi, večinoma še neobjavljenimi in nerazstavljenimi akvareli, številnimi fotografijami, pesmimi, časopisnimi izrezki in odlomki iz korespondence Antoina de Saint-Exuperyja.

Rokopis ima prvotno več kot 30.000 besed, ki jih je težko razbrati, v njem pa lahko opazimo tudi polno prečrtanih besed, cigaretnih opeklin in madežev kave.

Avtor je spomladi leta 1943 pred odhodom v Severno Afriko rokopis predal prijateljici Silvii Hamilton, ki ga je leta 1968 prodala Morganovi knjižnici in muzeju v New Yorku. Ta zasebna ustanova bo rokopis posodila pariškemu Muzeju dekorativnih umetnosti, ki bo v palači Louvre od 17. februarja do 26. junija pripravil razstavo Srečanje z Malim princem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zgodba o strpnosti, razumevanju in medsebojnih odnosih

Mali princ, ki pripoveduje o dogodivščinah na različnih planetih na videz naivnega, a filozofskega fanta, je eno izmed največjih del v zgodovini svetovne književnosti. Avtor je v Malem princu na enostaven, pravljičen način pisal o strpnosti, razumevanju in medsebojnih odnosih ter izražal močno vero v zmožnost človeške preobrazbe.

Po izidu knjige v francoščini in angleščini v New Yorku leta 1943 je bil Saint-Exupery ubit med misijo v Sredozemlju leta 1944. Avtor tako ni nikoli izvedel, kakšno izjemno usodo je doletelo njegovo delo o malem princu. Delo je v Franciji izšlo leta 1946, danes pa je prevedeno v več kot 300 jezikov.

mali princ
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!