Sex Pistols za kraljičin jubilej izdali spominski kovanec. “Gre za norčevanje”

Kultura 03. Jun 202207:31 0 komentarjev
sex pistols, kraljica, elizabeta ii., spominski kovanec
Zajem zaslona/Twitter/@sexpistols

Skupina Sex Pistols, ki je ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II. nedavno na novo izdala kultno klasiko God Save The Queen iz leta 1977, se je odločila, da bo kraljičin jubilej dodatno ovekovečila s spominskim kovancem. Zbirateljski kovanec s podobo kraljice s piercingom v obliki zaponke na ustnicah bo naprodaj ves junij.

Kovanec so skovali v kovnici Sex Pistol’s Pistol Mint. Na eni strani je umetnik Jamie Reid, ki sodeluje s skupino, upodobil britansko zastavo, na drugi strani pa punk motiv, ki prikazuje kraljico s piercingom – zaponko na ustnicah, piše glasbena revija Louder, ki potezo označuje za “norčevanje fantov”.

Kovanec je položen v oblazinjeno škatlico iz žameta. Izdelku je priložen digitalni ekvivalent nezamenljivega žetona, še piše Louder.

Pevec skupine Johnny Rotten je nedavno razkril svoje poglede na monarhijo in poudaril, da protikraljevska himna God Save The Queen ni v celoti odraz njegovega trenutnega prepričanja. V britanski televizijski oddaji Piers Morgan Uncensored je med drugim izjavil, da “vsi domnevajo, da sem proti kraljevi družini kot človeškemu bitju, pa nisem. Pravzaprav sem zelo, zelo ponosen na kraljico, ker je preživela in ji gre tako dobro”, so njegove besede povzeli pri reviji.

Skupina je kraljičin jubilej že obeležila s ponovno izdajo pesmi God Save The Queen, ki je povzročila škandal v Združenem kraljestvu. Protimonarhistična himna, katere verze podpisuje frontman skupine, je izšla leta 1977, ko je kraljica praznovala svoj srebrni jubilej – 25 let na prestolu.

Ker verzi govorijo o kraljici kot “nečloveškem bitju”, njen režim pa označujejo za fašističen, so jo prepovedali na radiu in televiziji hiše BBC. A zaradi tega je postala le še bolj razvpita in je zasedla drugo mesto na uradni lestvici singlov, čeprav mnogi njeni oboževalci še danes menijo, da so ji namerno odrekli prvo mesto, ki je pripadlo pesmi Roda Stewarta I Don’t Want To Talk About It.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!