Slikarski opus Mirsada Begića prvič na ogled slovenski javnosti

Kultura 24. Maj 202412:16 0 komentarjev
Foto: Antikvitete Novak

Po odprtju razstave slikarskega opusa Mirsada Begića v Galeriji Novak v Dubrovniku v začetku maja bodo slikarska dela predstavili še v ljubljanski galeriji. Razstava zajema del umetnikovega slikarskega opusa, ki je nastajal vzporedno z njegovim kiparskim delom, a je javnosti manj poznan. Drevišnjega odprtja razstave se bo udeležil tudi Begić.

Ob razstavi v Dubrovniku je izšel tudi obsežen katalog, ki poleg reprodukcij zajema strokovni pogled na slikarsko delo Mirsada Begića. V uvodu je Špela Stramšek zapisala: “Begićeve slike se rodijo kot plod umetnikovega intimnega dnevnika, plod njegovega vsakodnevnega zapisovanja na način risbe. Mirsad svojih notranjih svetov ne izgovarja, Mirsad svoje notranje svetove riše.”

S svojimi umetninami slikar “transcendira domače in poznano ter vstopa v povsem nov svet, ki našo domišljijo vedno znova vznemirja in nam daje material za razmislek o nas samih, o naši okolici, o naši kulturni in zgodovinski umeščenosti”, je zapisala Stramšek.

Ob tem je dodala, da Begić “gledalca pahne tudi v odkrivanje skritega, nezavednega sveta in v razmišljanje umestitve človeške eksistence v vesoljno stvarstvo”.

Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak
Foto: Antikvitete Novak

Smisel našel na platnu

“Moj celotni slikarski opus, ki je nastajal sočasno z vso mojo umetnostjo, je dobil smisel in zaokroženost v dnevih, mesecih in ne nazadnje letih mojega soočenja z vdorom realnosti, ki je presekal linearno ustvarjalno pot. Soočenje z boleznijo je pomenilo tudi soočenje s samim sabo ter prevpraševanjem toka življenja in smrti. Preko teh misli in premislekov je moje življenjsko delo začelo dobivati povsem nov smisel, ki sem ga našel na platnu. Likovni medij je zame pomemben in tudi skrajni izraz, ki je zaokrožil mojo ustvarjalno pot. Moje slike so prav zato ostale skrivnost, ki sem jo čuval le zase. Na tej točki pa je v moje življenje vstopil galerist Franci Novak, ki je želel moje likovno delo predstaviti širši javnosti. Danes sem srečen in ponosen, da lahko tudi ta del moje umetnosti delim s publiko,” je pred odprtjem ljubljanske razstave dejal Begić.

Slovenski kipar in risar bosanskih korenin Mirsad Begić, ki je lani praznoval 70 let, sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev.

V Slovenijo se je preselil po srednji umetniški šoli v Sarajevu, ko je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1979 pri Dragu Tršarju ter leta 1986 pri njem končal še specialistični študij. Izpopolnjeval se je tudi v Londonu.

Ustvarja v glini, mavcu, keramiki, bronu in različnih netipičnih materialih, od voska do vrvi. Ustvaril je tudi posamezne scenografije. Razstavlja po Sloveniji in zunaj nje, zlasti v Nemčiji. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Njegova dela so med drugim v zbirkah Moderne galerije, Galerije Murska Sobota, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Miklove hiše Ribnica, v Tuzli, Pančevu, Somborju, Kikindi, Sarajevu, v japonskem Kobeju ter v številnih zasebnih zbirkah. Leta 2000 je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leto pozneje mu je odlikovanje podelil še nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!