Umrl igralec, ki smo ga lahko gledali tudi v priljubljeni seriji

Kultura 07. Dec 202315:24
Peaky Blinders
Foto: PROFIEMDIA

V starosti 65 let je umrl britanski pisatelj, pesnik in igralec Benjamin Zephaniah. V svoji umetniški karieri je napisal več romanov in pesniških zbirk, nedavno pa smo ga lahko v vlogi uličnega pridigarja spremljali tudi v seriji Peaky Blinders.

Umrl je britanski pisatelj, pesnik in igralec Benjamin Zephaniah. Star je bil 65 let, pred osmimi leti pa so mu odkrili možganski tumor, poroča BBC. Novico o smrti vsestranskega umetnika je na Instagramu sporočila njegova žena. “Benjamina smo delili s svetom. Vemo, da bo ta novica mnoge pretresla in razžalostila,” je med drugim zapisala.

Zephaniah se je staršem karibskega porekla rodil v Birminghamu. Po pisanju BBC je imel disleksijo in pri 13 letih zapustil šolo, ker ni znal brati in pisati. Kot 22-letnik se je preselil v London in izdal svojo prvo knjigo Pen Rhythm.

Razvijal je jamajški slog, znan tudi kot dub poetry in kasneje napisal pet romanov in več pesniških zbirk, namenjenih otrokom. Nastopal je tudi z glasbeno skupino The Benjamin Zephaniah Band.

Svetovna javnost ga je lahko spremljala tudi v priljubljeni seriji Peaky Blinders, kje je igral jamajškega pouličnega pridigarja z imenom Jeremiah “Jimmy” Jesus.

Benjamin Zephaniah kot Jeremiah v seriji Peaky Blinders
Benjamin Zephaniah kot Jeremiah v seriji Peaky Blinders (Foto: PROFIMEDIA)

Zephaniah je leta 2003 zavrnil podelitev prestižnega odlikovanja red britanskega imperija. Kot piše BBC, je to storil zaradi povezave odlikovanja z britanskim imperijem in njegovo zgodovino suženjstva. “Vse življenje se borim proti imperiju, suženjstvu in kolonializmu. Pisal sem, da bi se povezal z ljudmi, ne pa da bi naredil vtis na vlade in monarhijo,” je kasneje pojasnil odločitev.