Umrl je klaviaturist Depeche Mode Andrew Fletcher: “Imel je resnično zlato srce”

Kultura 26. Maj 202222:10 > 22:47 1 komentar
Andrew Fletcher
PROFIMEDIA

Umrl je klaviaturist in ustanovni član priljubljene britanske elektronske glasbene skupine Depeche Mode Andrew Fletcher. Njegovo smrt je skupina potrdila na družbenih omrežjih z besedami, da je imel "resnično zlato srce". 

V 61. letu starosti je umrl klaviaturist in eden ustanovnih članov priljubljene britanske elektronske glasbene skupine Depeche Mode Andrew Fletcher.

Njegovo smrt je skupina potrdila na družbenih omrežjih, ko je zapisala: “Zaradi prezgodnje smrti našega dragega prijatelja, družinskega člana in glasbenega kolega Andyja ‘Fletcha’ Fletcherja smo šokirani in napolnjeni z neizmerno žalostjo. Fletch je imel resnično zlato srce in je bil vedno tam, ko si potreboval podporo, živahen pogovor, dozo dobrega smeha ali mrzlo pivo. Naša srca so z njegovo družino in prosimo, da jih ohranite v svojih mislih ter spoštujete njihovo zasebnost v tem težkem času.”

Vzrok njegove smrti za zdaj še ni znan.

Fletcher je konec 70. let prejšnjega stoletja ustanovil zasedbo Composition of sound, v kateri sta igrala še Martin Gore in Vince Clarke. Ko se je skupini pridružil pevec Dave Gahan, je skupina spremenila svoje ime in nastal je Depeche Mode. Clarke je skupino zapustil po tem, ko so izdali svoj prvi album, nadomestil pa ga je Alan Wilder. Takrat je skupina dobila temnejši in bolj gotski zvok, ki jo je na koncu tudi proslavil. Wilder je glasbeno zasedbo zapustil leta 1995, skupina pa je svojo pot nadaljevala kot trio, ki se je zapisal v srca mnogih. Kasneje sta se Fletcherju, Gahanu in Goru pridružila še Christian Eigner na bobnih in Peter Gordeno na klaviaturah.

V Sloveniji na zadnje nastopili leta 2017

V poznih 80. in zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja je skupina uživala velike mednarodne uspehe. Fletcher je sodeloval na vseh 14 studijskih albumih Depeche Mode do danes, vključno z albumoma Songs Of Faith And Devotion (1993) in Ultra (1997), ki sta oba dosegla prvo mesto na lestvici albumov v Združenem kraljestvu.

Skupina je bila leta 2020 sprejeta v dvorano slavnih rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame), skupno pa je prodala več kot sto milijonov albumov. Med njihove najbolj znane uspešnice se uvrščajo skladbe Personal Jesus, Just Can’t Get Enough, Everything Counts, I Feel You, Enjoy The Silence … 

V Sloveniji so na zadnje nastopili leta 2017 s koncertom v ljubljanskih Stožicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje