Umrl je Martin Walser, eden najpomembnejših nemških sodobnih pisateljev

Kultura 29. Jul 202309:55 0 komentarjev
Martin Walser
Martin Walser. Foto: PROFIMEDIA

V 97. letu starosti je umrl Martin Walser, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih pisateljev v Nemčiji. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier ga je opisal kot "velikega človeka in pisatelja svetovnega slovesa".

Priznani nemški pisatelj Martin Walser, ki je bil ob smrti star 96 let, je za svoje delo prejel številne nagrade, vključno z nagrado Georga Büchnerja leta 1981 in nagrado za mir nemškega knjigotrštva leta 1998.

Eno njegovih najbolj znanih del je kratek roman iz leta 1978 Bežeči konj, ki ga je v slovenščino prevedla Lučka Jenčič. Po romanu, ki so ga kritiki hvalili, so tudi posneli film.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v sožalnem pismu Walserjevi vdovi Käthe Walser zapisal, da je Nemčija izgubila “velikega človeka in pisatelja svetovnega slovesa”. Walser namreč velja za enega najpomembnejših sodobnih pisateljev v Nemčiji. Poleg Günterja Grassa in Heinricha Bölla je bil ključna povojna literarna osebnost.

Pisatelja se v Nemčiji ne spominjajo le po njegovem pisateljskem talentu. Znan je tudi po svojih javno izraženih pogledih in je imel pomembno mesto v politični pokrajini nemške države, ko se je ta spopadala s svojo identiteto po drugi svetovni vojni.

Martin Walser
Martin Walser. Foto: PROFIMEDIA

Walser je v trenutnih razpravah pogosto zavzel sporna stališča. Leta 1998 je na primer v govoru ob podelitvi mirovne nagrade nemškega knjigotrštva kritiziral “instrumentalizacijo Auschwitza”. Menil je, da so nemški mediji preveč govorili o nemški sramoti po holokavstu. Njegove pripombe so naletele na ostro kritiko in ogorčenje.

Walser in profesor sodobne nemške književnosti na Univerzi v Wuppertalu Andreas Meier sta februarja 2015 izdala antologijo Unser Auschwitz (Naš Auschwitz), ki naj bi dokumentirala Walserjevo vseživljenjsko razpravo o tej temi. Kritiki so knjigi očitali, da poskuša “rehabilitirati” avtorja.

Walser se je rodil 24. marca 1927 kot sin gostilničarja v Wasserburgu ob Bodenskem jezeru na jugu Nemčije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!