Umrla je pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk

Kultura 18. Jun 202408:48 2 komentarja
Tereza Vuk
Foto: BELETRINA

V 48. letu je umrla priznana slovenska pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk, ki se je s svojim avtobiografskim prvencem Zakaj ima moj hudič krila uvrstila tudi v deseterico letošnjih nominirancev za kresnika.

V 48. letu je umrla slovenska pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk.

Pokojna se je s svojim prvim avtobiografskim romanom Zakaj ima moj hudič krila uvrstila tudi v deseterico nominirancev za kresnika za najboljši roman preteklega leta. V knjigi, ki je izšla pri založbi Beletrina, kjer so njen literarni prvenec označili za “močno avtofikcijsko delo”, je delila svoje prigode iz življenja, v katerih ne manjka takšnih in drugačnih ekstremov. Kot so zapisali v utemeljitvi kresnikove nominacije, je pisateljica brezkompromisno spregovorila in razmišljala o odnosih v družini in z okolico, o preprekah in življenjskih preizkušnjah, prelomnicah, stiskah, zlomih in katastrofah.

Znana je predvsem po svojem posebnem slogu pisanja, uporabljala je sleng in domiselne kombinacije.

Bila je tudi avtorica knjig Creepyatrija in Kolumniatrija. V prvi je združila zapise s svojega bloga, druga je zbirka kolumn, ki jih je redno pisala za spletni portal Fokuspokus. Nekaj besed ji je na omrežju X v slovo zapisal sodelavec Marko Crnković, med drugim, da bo preživela vse.

Misli je strnila tudi nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Na Facebooku je zapisala, da ji je bila kolumnistka zelo pri srcu. “Iz tebe je lilo, iskreno, brez filtra, z ene teme na drugo. Takoj si mi prirasla k srcu. Teža in smeh v enem. Dar, ki je neznosno redek,” med drugim še piše v objavi. “Ustvarjaj tam za mavrico. Divje in brez mej,” je dodala Švarc Pipan.

Tereza Vuk se je rodila 29. novembra 1976 v Ljubljani, izhajala je iz znane družine. Po materini strani je nečakinja sociologinje in filozofinje Nade Pagon, po očetovi pa potomka pesnika in pisatelja Stanka Vuka. Živela in ustvarjala je v Ljubljani. Iskreno je spregovorila tudi o svoji nekdanji odvisnosti od trdih drog in centrih za odvajanje, kjer se je naučila delovnih navad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje