Upor v klasiki in rapu: v Križankah dobrodelni koncert mladih glasbenikov

Kultura 07. Jun 202211:34 > 12:45 0 komentarjev
Slovenski mladinski orkester

Rap, hip hop, poezija in klasična glasba. Na odru ljubljanskih Križank se bo danes združilo 86 mladih glasbenikov slovenskega in ukrajinskega mladinskega orkestra ter 15 raperjev mlajše generacije. V sklopu dobrodelnega koncerta Alarm - H2SO4 združeni želijo opozoriti na podnebno in družbeno pravičnost ter skozi umetnost izraziti svoj upor proti družbenim in podnebnim krivicam.

V Križankah bo danes potekal dobrodelni koncert za podnebno in družbeno pravičnost Alarm – H2SO4, na katerem bodo slovenski raperji nastopili ob spremljavi orkestra Music For the Future. To je projekt, ki ga je Slovenski mladinski orkester pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh začel načrtovati že januarja, kmalu po izdaji zbirke uporniške poezije H2SO4 avtorjev dr. Igorja Sakside in raperke Masayah. Vojna v Ukrajini je prvotno načrtovanemu projektu dala dodatne razsežnosti in pomen, saj je Ploj Peršuh pomagala pri organizaciji evakuacije mladih glasbenikov iz Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine. “Koncept dobrodelnosti se je razvil, ko je ta postala nujnost,” je pred današnjim koncertom povedala Ploj Peršuh.

“Gre za združitev mladih, ki si zaslužijo, da jim damo glas in oder, kakršen je v Križankah,” je še poudarila. “Podnebna in družbena pravičnost je ena od tem, s katerimi se mlade generacije aktivno ukvarjajo še bolj kot mi in se tudi bodo leta 2050,” je dejala Ploj Peršuh, zato je posebej za koncert nastala tudi skladba, s katero želijo orisati, kako bo videti Ljubljana leta 2050. Dodala je še, da so mladi v svojem razmišljanju o podnebnih spremembah, družbenih neenakostih in težavah močnejši od starejših generacij, zato imajo možnost, da se skozi glasbo in interpretacijo umetnosti na svoj način aktivirajo in združijo v želji po spremembah. “Ni ti treba biti govorec na protestih, da si slišan, svoj glas lahko izrazi tudi vrhunski umetnik, glasbenik, raper,” je še dejala dirigentka.

Dr. Igor Saksida, profesor književnosti na ljubljanski pedagoški fakulteti, ki že leta v različnih projektih združuje rap in klasično slovensko poezijo, je dejal, da je prav izraznost rapa in njegova želja po spreminjanju sveta tisto, kar ga najbolj združuje s poezijo. To vidi kot način razmisleka v svetu in njegovo spreminjanje prek notranjega upora. “Mladi ustvarjalci in ustvarjalke pa to natančno vedo, zato so inovativno reinterpretirali slovensko uporniško poezijo,” je še dodal pred današnjim koncertom.

Na odru Križank se bo tako danes združilo 86 glasbenikov mladinskega orkestra, 15 raperjev in solistka violinistka Maja Horvat. Ob glasbeni spremljavi orkestra bodo tako predstavniki mlajše generacije z eno bolj prepoznanih ustvarjalk na slovenski hip hop sceni Masayah in raperji – med njimi Emkej, Drill, Vazz, Žena in mnogi drugi – v svojem slogu aktivirali, tematizirali in interpretirali pesmi literarnih velikanov Prešerna, Župančiča, Zajca, Šalamuna … ki so zbrane v knjigi slovenske uporniške poezije in na albumu H2SO4.

Kot je zapisano na spletni strani Beletrine, posebno vrednost zbirki, ki jo sestavlja 35 pesmi in osem besedil s priloženega albuma, dajejo tematski premisleki 34 sodobnikov, ki so s svojim delom na zelo različnih področjih izstopili iz okvira povprečnosti. Ti zapisi skušajo prikazati živo sporočilnost poezije od njenih začetkov do našega časa, antologija pa posega tudi v glasbo, saj sta priznana ustvarjalca Masayah in HYU ustvarila izvirne glasbene interpretacije izbranih uporniških pesmi. “Nič nenavadnega, saj je tudi rap glasba krik upora proti družbi, v kateri nenehno iščemo svobodo in človečnost,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!