V angleškem mestu odkrili odrske deske, po katerih je hodil tudi Shakespeare

Kultura 06. Okt 202319:22 0 komentarjev
Stare deske v dovarni v King's Lynnu
Foto: Borough Council of King's Lynn & West Norfolk

Med prenovo gledališča so v angleškem mestecu King’s Lynn prišli do pomembnega odkritja. Pod trenutnim podom so odkrili 600 let stare deske, ki so del tal originalne stavbe iz srednjeveškega obdobja. Po odkritih hrastovih deskah, ki so pribite z lesenimi zatiči, pa je hodil tudi slavni William Shakespeare, pravijo strokovnjaki.

V kraju King’s Lynn na vzhodu Anglije so med prenovo gledališke dvorane St George’s Guildhall naleteli na edinstveno odkritje. Pod zdajšnjim podom so odkrili 600 let stare hrastove deske, po katerih se je najverjetneje sprehajal tudi veliki William Shakespeare.

Kot piše Guardian, je najpomembnejši britanski dramatik in igralec leta 1539 s svojo gledališko skupino igral v omenjenem gledališču, ki je eno najstarejših na Otoku. V tem času so bile dvorane v Londonu zaradi kuge zaprte. Da je skupina res gostovala v King’s Lynnu, potrjuje tudi zapis v knjigi računov, ki jo hranijo v gledališču.

Gre za najverjetneje del edinega odra iz Shakespearovih časov, ki se je ohranil do danes. Skrival se je pod dvema plastema lesenih talnih oblog, ki so jih čez čas namestili ob prenovah. Originalne deske so po prvih ocenah arheologov najverjetneje namestili med leti 1417 in 1430, pribili pa so jih še z lesenimi zatiči, poroča Guardian.

Najdba je presenetila arheologa Jonathana Clarka, ki vodi raziskovanje v gledališču. Kot je povedal za britanski časopis, se tako velik del prvotnega poda običajno ne ohrani. “V večini primerov najdemo ohranjene tramove in nosilce, originalni pod pa so med prenovami običajno zamenjali,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!