V Črni na Koroškem se bo začel medijski festival Naprej/Forward

Kultura 22. Nov 202310:08 0 komentarjev
Mikrofoni mediji
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) danes začenjajo tridnevni festival Naprej/Forward, ki bo že dvanajstič ponudil prenos znanj in idej ter razprave med medijskimi soustvarjalci. Festival se s pogovorom o odgovornem novinarstvu ob naravnih nesrečah začenja v Črni na Koroškem. V četrtek se nadaljuje v Kopru, v petek pa v Ljubljani.

Festival se ob 18. uri danes začenja v Črni na Koroškem, kraju, ki so ga avgusta močno prizadele katastrofalne poplave. “O pomembnosti poročanja o podnebni krizi smo na festivalu Naprej/Forward že večkrat govorili, letos pa se vračamo še k eni temi, in sicer poročanju ob naravnih katastrofah,” je predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek pojasnil pred začetkom letošnjega festivala.

V prvem delu dogodka bodo o tem, kako so videli medijsko poročanje, spregovorili tisti, ki so jih poplave prizadele. Potem pa bodo o odgovornem novinarstvu v kritičnih razmerah spregovorili novinarji, ki so bili neposredno že vpeti v poročanje o naravnih katastrofah v Sloveniji, je še pojasnil. To bodo Mojca Dumančič, Špela Kuralt, Žana Vertačnik, Tomaž Ranc in Dušan Milič.

V četrtek se novinarsko dogajanje seli na Obalo. V Kopru bodo po besedah Andrineka govorili o tem, zakaj s terminom domovina ne moremo kar tako opletati, zakaj je slovensko novinarstvo onkraj meje tako zelo pomembno in kako slovenski novinarji delujejo v italijanski novinarski kulturi. Dopisnici Špela Lenardič in novinarka Poljanka Dolhar bosta tako spregovorili o tem, kakšna je ureditev novinarskega ceha v Italiji. Pogovor bo vodila Barbara Kampos De Stefani.

Sledila bo razprava o prihodnosti televizije in tiskanih medijev. V pogovoru o transformaciji, digitalizaciji medijev, državni ne-pomoči tisku ter primorskem pogledu bodo sodelovale odgovorna urednica Nedeljskega dnevnika Tatjana Tanackovič, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa PRO PLUS Tjaša Slokar Kos ter voditeljica TV Slovenija Elen Batista Štader. Z njimi se bo pogovarjala Tjaša Škamperle.

Ena od osrednjih tem festivala bo uporaba umetne inteligence v novinarstvu. O tem bo na ljubljanskem delu festivala v petek spregovorila namestnica odgovorne urednice avstrijske tiskovne agencije APA Katharina Schell. Predstavitvi bo sledila še razprava z medijskim strokovnjakom Markom Milosavljevićem z ljubljanske fakultete za družbene vede, svetovalko Informacijskemu pooblaščencu in raziskovalko na Inštitutu za kriminologijo Piko Šarf in vodjo digitalnega razvoja pri Delu Robertom Schmitzerjem. Razpravo bo povezovala novinarka Radia Slovenija Urška Henigman.

Tridnevni festival bo v petek kronala tudi podelitev stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem, ki so v minulem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!