V Italiji premiera oratorija McCartneyja, ki ga je pripravljal več kot osem let

Kultura 24. Apr 202415:55 0 komentarjev
Paul McCartney
Paul McCartney (Foto: PROFIMEDIA)

V Italiji bodo prvič izvedli oratorij Paula McCartneyja Ecce cor meum, četrti album umetniške glasbe člana nekdanje zasedbe The Beatles. Izvedba, ki bo na sporedu danes v operni hiši Teatro Comunale Claudio Abbado v Ferrari, je nastala tudi iz sodelovanja z združenjem Beatlesiani d'Italia, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Oratorij v štirih stavkih bodo izvajali sopranistka Melissa Purnell, orkester mesta Ferrara pod vodstvom Lorenza Bizzarrija ter zbora Quadriclavio in I piccolo musici. Večer se bo nadaljeval z največjimi uspešnicami slavne liverpoolske četverice The Beatles, kot so Yesterday, Hey Jude, Eleanor Rigby in Let it be.

Ecce cor meum je po pisanju Anse elegija, ki jo je avtor posvetil spominu na svojo prvo soprogo Lindo. Oratorij z besedilom v latinščini in angleščini je pri McCartneyju naročil Magdalene College v Oxfordu. Kompozicija je od basista nekdanjih Beatlov zahtevala več kot osem let študija, raziskovanja in dela.

Praizvedli so jo leta 2001 v Oxfordu in jo leta 2006 s producentom Johnom Fraserjem posneli v znamenitih studiih Abbey Road v Londonu. Istega leta so skladbo prvič izvedli tudi v ZDA. Iz razprodane dvorane Carnegie Hall, kjer so med drugim nastopili sopranistka Kate Royal, tenorist Andrew Staple in dirigent Gavin Greenaway, so jo v živo predvajali po radiu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!