Vlada predlagala predsednika in člane Nacionalnega sveta za kulturo

Kultura 23. Maj 202422:07 0 komentarjev
Ministrstvo za kulturo
Foto: Ministrstvo za kulturo

Vlada je državnemu zboru predlagala, da se v Nacionalni svet za kulturo (NSK) za mandatno dobo petih let in z možnostjo ponovnega imenovanja imenujejo Jurij Krpan kot predsednik ter člani Uroš Korenčan, Franci Krevh, Tanja Petrič, Martin Srebotnjak, Majda Širca Ravnikar in Kaja Širok. Aktualni predsednici in članom NSK poteče mandat 26. septembra.

Državni zbor na predlog vlade imenuje predsednika in šest članov sveta izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Jurij Krpan je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1995 je zasnoval program Galerije Kapelica. Kot kustos in komisar je sodeloval pri domačih in mednarodnih razstavah in festivalih, med drugim je prevzel organizacijo in umetniško vodstvo slovenskega nacionalnega paviljona na 50. beneškem bienalu leta 2003. Od leta 2012 je umetniški vodja Zavoda Kersnikova. Član NSK je že od leta leta 2019.

Uroš Korenčan je diplomiral na Univerzi v Ljubljani, kjer je končal študij filozofije in družboslovja. Med letoma 1996 in 2001 je delal v Cankarjevem domu. Med letoma 2001 in 2006 je bil na ministrstvu za kulturo, kjer je bil skrbnik področja uprizoritvenih umetnosti. Od leta 2011 je direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Franci Krevh je diplomiral je na oddelku za tolkala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je član Orkestra Slovenske filharmonije ter ustanovni član tolkalne skupine Slovenski tolkalni projekt (SToP). Je soavtor Tolkalnega terminološkega slovarja, ki sta ga pripravila z jezikoslovko Marjeto Humar na Inštitutu Frana Ramovša ZRC SAZU. V zadnjih letih se je uveljavil tudi kot snovalec simfoničnih programov za mlade, od leta 2020 je umetniški vodja družinskih abonmajev Slovenske filharmonije.

Jurij Krpan, predsednik Nacionalnega sveta za kulturo
Jurij Krpan, predsednik Nacionalnega sveta za kulturo (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Tanja Petrič je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter germanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je samozaposlena na področju književnega prevajanja in literarne kritike. Ima dolgoletne izkušnje z delom v kulturi, predvsem na področjih knjige, založništva in kulturnega novinarstva. Je članica več stanovskih organizacij, med njimi Društva slovenskih literarnih kritikov, Slovenskega centra PEN in Društva slovenskih književnih prevajalcev, ki mu od leta 2020 predseduje.

Martin Srebotnjak deluje kot režiser, scenarist, igralec, montažer in producent. Od leta 2001 je zaposlen na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, od leta 2008 kot visokošolski učitelj za področje filmske režije. Je član različnih strokovnih združenj in svetov. Bil je pobudnik ustanovitve Društva slovenskih režiserjev in režiserk, ker je bil tudi štiri leta predsednik. Od leta 2023 sodeluje pri nastajanju in razvoju angleško-slovenskega slovarja avdiovizualnega besedišča. Diplomiral je iz računalništva in informatike ter filmske in televizijske režije.

Majda Širca Ravnikar je diplomirana umetnostna zgodovinarka. V svoji karieri je delovala kot novinarka, urednica kulturno-informativnega in umetniškega dokumentarnega programa TVS, avtorica televizijskih oddaj in dokumentarnih filmov ter knjižnih, revijalnih in časopisnih besedil s področja filma, avdiovizualne kulture, umetnosti, humanistike in družboslovja. V letih od 2008 do 2011 je bila ministrica za kulturo.

Kaja Širok je strokovnjakinja na področju zgodovine, muzeologije in dediščinskih študij. Do leta 2011 je bila zaposlena na Fakulteti za dizajn, kjer je vodila Oddelek za vizualne komunikacije, med letoma 2011 in 2021 je bila direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Leta 2022 je bila imenovana za direktorico javnega zavoda GO! 2025 Nova Gorica – Gorica. Kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade je delovala med letoma 2022 in 2024.

Člani aktualnega NSK so Uršula Cetinski (predsednica), Mitja Čander, Uroš Reiter, Maša Jazbec, Aleš Pavlin, Krpan in Marko Vatovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!