Znani prejemniki letošnjih Icomovih muzejskih nagrad

Kultura 04. Dec 202315:57 0 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Društvo Icom Slovenija - Mednarodni muzejski svet je danes v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije podelili stanovski nagradi; nagrado za mednarodno prepoznavne projekte ter nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane Icomove teme. Nagradili so projekta Digitalizacija in digitalno restavriranje filma ter Identiteta na prepihu.

Prejemnik nagrade za delo na mednarodnem področju je projekt Digitizacija in digitalno restavriranje filma, ki je potekal pod okriljem Slovenske kinoteke. Projekt Identiteta na prepihu (Identitiy on Line I-ON), ki je potekal pod okriljem Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pa je prejel nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane Icomove teme.

Nagrajeni projekt Digitalizacija in digitalno restavriranje filma so zasnovali in izvedli: Bojana Živec, Darko Štrukelj, Ivan Nedoh, Ženja Leiler Kos, Jurij Meden, Karpo Godina, Timotej Lah, Enea Ahmehodžić, Ema Muftarević, Ines Tanović, Paulina Reizi, Mladen Burić, Vjeran Pavlinić, Dinko Majcen, Dinko Čutura, Michael Loebenstein, Alessandra Thiele, Zoran Mihailović, Emil Svetlik, Fran Sokolić, Maja Lovrenov in Julij Zornik.

Kot je med drugim zapisano v utemeljitvi, se vrednost zgoraj omenjenega nagrajenega projekta kaže tudi v uspešnem sodelovanju strokovnjakov širšega mednarodnega prostora za ohranitev skupne jugoslovanske filmske dediščine. Obenem je projekt sprožil dialog med ustanovami za hranjenje in ohranjanje filmske dediščine s področja bivše skupne države. Kontinuiteta projekta je zagotovljena, saj s partnerji iz širše regije že iščejo možnosti za sistematično, hitrejšo in učinkovitejšo digitalizacijo ter restavriranje skupne filmske dediščine.

Muzej novejše in sodobne zgodovine
Foto: Muzej novejše in sodobne zgodovine

Nagrajeni projekt Identiteta na prepihu (Identitiy on Line I-ON) sta izvedli Corinne Brenko in Urška Purg, pri zasnovi projekta pa je sodelovala Kaja Širok. Pri projektu je bilo ključnega pomena sodelovanje s pričevalci, ki so s svojimi zgodbami, predmeti in drugimi vsebinami sooblikovali razstavo Odjuga.

Projekt I-ON je poleg intenzivnega mednarodnega med partnerskega sodelovanja prinesel v muzejsko okolje svežino skozi inovativne pristope k spodbujanju dialoga ter prispeval k destigmatizaciji deležnikov mednarodnih migracij ter ozaveščanju o delovanju mehanizmov v naši družbi.

Inovativnost projekta se je odražala na sodelovanju različnih skupin na način, ki je presegal tradicionalno vlogo pričevalcev in spodbujal aktivno vlogo le teh pri oblikovanju razstavnega projekta. Eksperimentalne delavnice s pričevalci so presegle tradicionalne meje med muzejskim osebjem in udeleženci in so tako le-ti postali soustvarjalci, je med drugim zapisano v utemeljitvi nagrade.

Društvo Icom Slovenija – Mednarodni muzejski svet stanovske nagrade podeljuje z namenom vzpodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela. Mednarodna sodelovanja slovenskih strokovnjakov s kolegi v tujini, medinstitucionalna povezovanja, participativnost in vzajemni projekti na mednarodnem nivoju omogočajo preplet vsebin in njegovo svetovno kontekstualizacijo. Z nagrado se tudi promovira razvoj in pomen muzejev kot ustanov, prinaša nove ideje in prispeva k razvoju zavesti.

Nagrada Icom Slovenija promovira tudi vsakoletno temo mednarodnega muzejskega dne, ki ga že od leta 1977 organizira Icom. Teme so vedno odraz aktualnega in angažiranega stanja muzejskih ustanov na globalnem zemljevidu, zato želi nagrada Icom Slovenija izpostaviti vsakoletni imperativ na slovensko muzejsko sceno in s tem vzpodbuditi kreativni razmislek o njej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!