Fides o pogajanjih: Spet smo na začetku, potem je tu še trmasta vlada

Slovenija 24. Apr 202410:51 > 22:10 34 komentarjev

Po neuspešni mediaciji med stavkajočim sindikatom Fides in vlado je pogovor o aktualnem stanju v zdravstvu nekoliko zamrl. Medtem se stavka nadaljuje, bližajo se tudi poletni dopusti, ki bodo po ocenah predsednika sindikata Fides dodatno osvetlili kadrovski manko. Kaj se dogaja? Ali pogajanja še tečejo? Se bo stavka zaostrila? Ob 100. dnevu stavke je več zdravniških organizacij komentiralo aktualne razmere.

Od začetka zdravniške stavke 15. januarja mineva 100 dni in zdi se, da so pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom – kljub poskusom mediacije – ostala na mrtvi točki.

Kaj se dogaja? Več zdravniških sindikatov in organizacij je na novinarski konferenci podrobneje komentiralo aktualno dogajanje. Prvi je spregovoril predsednik sindikata Fides Damjan Polh, ki je povedal, da so organizacije včeraj na sestanku spisale skupno izjavo ob 100. dnevu stavke. “To nam ni v čast, a številka ni naša krivda,” je dodal glede trajanja stavke in spomnil, da je vlada tista, ki ni uresničila zavez. “Smo, kjer smo, problemi se kopičijo.”

Kje so pogajanja?

Polh je med drugim komentiral nadaljevanje pogajanj z vlado in morebitno dosego kompromisa. “Oni v svoji ponudbi ne dajejo zavez in vse skupaj temelji na obljubah in dolgoročnosti. To je za nas nesprejemljivo. Vemo, kaj obljube te vlade pomenijo,” je bil kritičen. Dodal je, da je nezaupanje Fidesa do vlade “izjemno”.

damjan polh, predsednik fides
Foto: Sindikat FIDES

Na novinarsko vprašanje, ali so se pripravljeni odreči povišanju plač za izboljšanje delovnih pogojev, je odgovoril, da je plača del delovnih pogojev. Menijo, da prenova javnega plačnega stebra ni dovolj. Povedal je, da bi se z vlado zdaj pogovarjali le še o “finesah” sporazuma, če bi bila ta pripravljena sprejeti poseben plačni steber za zdravstvo. Pravi, da je glavni argument vlade skupni dogovor z drugimi sindikati. Po njegovih besedah bi plačni steber za zdravstvo rešil vrsto težav.

“Naleteli smo na zid. Vladna pogajalska skupina se je z nami pogovarjala, ne pogajala, ker niso imeli mandata. Ostali smo tam, kjer smo bili – na začetku. Potem pa je tu še trmasta vlada.” Da je “trmasto vztrajen” tudi Fides, Polh zavrača, rekoč, da so ves čas imeli ideje in ponudbe, a da je bilo “vse zavrženo”. Zato se tudi ne udeležujejo stebrnih pogajanj, je pojasnil.

Pogajanja med vlado in Fidesom se nadaljujejo jutri.

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu zatrdili, da lahko izboljšave zdravstvenega sistema udejanjijo zgolj s sodelovanjem in v stalnem dialogu z vsemi akterji v zdravstvu. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel bo predstavnike mladih zdravnikov v kratkem povabila na sestanek, navajajo. Zatrdili so, da se ministrstvo pri pripravi vseh ukrepov in rešitev za izboljšanje zdravstvenega sistema posvetuje s širokim krogom deležnikov in strokovnjakov, predstavniki ministrstva pa so v rednih stikih tudi s predstavniki zdravniških organizacij. Ministrica bo predstavnike Mladih zdravnikov Slovenije v kratkem povabila na sestanek in se z njimi pogovorila o pričakovanjih glede izboljšanja delovnih pogojev in napovedi o množičnih odpovedih delovnih razmerij, so med drugim zapisali. Vir: STA

Polh je tudi povedal, da je sindikat Fides z razmerami obvestil evropske zdravniške organizacije. Ob tem je izpostavil, da se zdravniške stavke v tujini rešijo hitreje, saj zdravniki lahko zaprejo ambulante. V Sloveniji na tak način ne morejo stavkati.

“Težava je vlada”

“Težava je vlada. Vlada se norčuje iz nas pacientov in državljanov, ki plačujemo prispevke za zdravstvo in davke. Obenem pa tudi iz nas zdravnikov, ker delamo v nezavidljivih pogojih, da oskrbimo paciente,” je povedal zastopnik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Zagovarja izboljšanje pogojev za vse zdravstvene delavce, kar bo po njegovi oceni izboljšalo tudi obravnavo pacientov. Meni, da bo morala vlada sprejeti odgovornost za razpad sistema.

Tudi slovensko zdravniško društvo z zaskrbljenostjo spremlja trenutne razmere. Menijo, da je vlada preveč arogantna, saj da se ne želi pogovarjati. Predstavnik zdravniškega društva je ostro pripomnil, da izgovori na ujme za neizpolnjevanje zavez niso smiselni.

“Brez pogovora ne bo šlo. Če ni dogovora, se tudi vojna nadaljuje v neskončnost.” Odnos vlade v času stavke je označil za katastrofalno tako za zdravnike kot bolnike. “To, kar se zdaj dogaja, je zabijanje klina med zdravnike in bolnike,” je zaključil in vlado pozval k iskanju kompromisa. “Treba bo priti do rešitve, če ne želimo, da se sistem še bolj sesuje.”

Vlada je danes z mesta vodje vladne pogajalske skupine za pogajanja z glavnim stavkovnim odborom Fidesa razrešila Mirka Stoparja in za novega vodjo imenovala Denisa Kordeža, dosedanjega namestnika vodje in sicer državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, so sporočili po seji vlade.

Mladi zdravniki “z grozo” spremljajo razmere

Za predsednika Fidesa Polha je skrb vzbujajoče tudi to, da mladi zdravniki zapuščajo državo. Meni, da bi to moralo močno skrbeti tudi vlado. Rezultati interne ankete med študenti medicine so pokazali, da jih petina razmišlja o zaključku študija oziroma selitvi v tujino po končani specializaciji. Dodal je, da mladi zdravniki razmišljajo o množičnih odpovedih delovnih razmerij. 

Predstavnica mladih zdravnikov Slovenije Alenka Mahovec je dejala, da mladi zdravniki z grozo spremljajo vedenje vlade in pesimistično zrejo v prihodnost. “Zdravstveni sistem propada pred našimi očmi,” je povedala. Dodala je, da je plačilo zdravnikov premajhno za odgovornost, ki jo nosijo, in potrdila, da tudi njeni kolegi odhajajo v tujino. Mlade zdravnike, ki ostajajo v Sloveniji, skrbi, od koga se bodo učili, ker izobraženi specialisti zapuščajo terciarne ustanove.

četrti teden splošne zdravniške stavke
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Podpredsednik zdravniške zbornice Boštjan Kersnič je izpostavil, da je lansko leto po ocenah tujih zdravniških sindikatov v Avstrijo in Nemčijo odšlo 25 slovenskih zdravnikov. “Za to so krivi delovni pogoji,” je dodal in posebej poudaril, da Slovenija postaja neto izvoznica zdravnikov.

Spomnil je na zavrnitev makedonske zbornice, ki je slovenski zdravstveni sistem označila kot nezanimivega za zaposlitev. Napoveduje, da se bo manko začel kazati čez pet do deset let. “Vlada ima odgovornost, da stvari začne popravljati že včeraj.”

“Vedno se šalim s specializanti, če se učijo nemško. Če je pred leti na to pritrdilno odgovoril eden, jih danes na to pritrdilno odgovori šest,” je povedal zastopnik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik.

Zdravniška stavka se je 15. januarja letos začela na podlagi dveh sporazumov, ki jih je podpisala aktualna vlada in sta se iztekla konec lanskega leta. Z njima se je zavezala k izboljšanju plač in delovnega okolja zdravnikov.

V sindikatu Fides po neuspeli mediaciji menijo, da vlada nima resnične želje po izboljšanju razmer v zdravstvu. Ob tem vlada Fidesu očita, da se ne udeležuje rednih stebrnih pogajanj za ureditev javnega plačnega sistema. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se sicer med stavko ves čas sestaja z direktorji javnih zdravstvenih zavodov. Prejšnji teden je zdravnikom zatrdila, da so uvedli že veliko ukrepov, a da imajo zaradi stavke ukrepi manjši učinek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje