13-letna Slovenka navdušila s plakatom in premagala svetovno konkurenco

Kultura 21. Mar 202214:34 0 komentarjev
Anja Rožen, plakat miru, lions klub
YouTube/Lions Club International

Mednarodna Zveza Lions klubov vsako leto organizira mednarodni natečaj Plakat miru. Izmed 600.000 plakatov, ki so jih ustvarili otroci z vsega sveta, je strokovna komisija za najboljšega izbrala prav slovenskega. Najboljši plakat na temo "Vsi smo povezani" je delo 13-letne Anje Rožen iz Raven na Koroškem.

V letošnjem natečaju Mednarodne zveze Lions klubov Plakat miru je sodelovalo 600.000 otrok z vsega sveta, zmaga pa je šla v roke Slovenki. Slika 13-letne Anje Rožen si je zmago prislužila “zaradi izvirnosti, umetniške vrednosti in upodobitve teme natečaja”, so zapisali na spletni strani Lions kluba Slovenija.

“Moj plakat predstavlja Zemljo, ki nas povezuje in združuje. Ljudje se držijo drug drugega. Če ena oseba izpusti, bodo ostali padli. Vsi smo povezani z našim planetom in drug z drugim, a se tega žal premalo zavedamo,” je o svojem zmagovalnem plakatu povedala učenka Osnovne šole Prežihov Voranc z Raven na Koroškem.

Dodala je še: “Mir je zelo pomemben. Obstaja notranji mir, ki je iskanje sreče in zadovoljstva, ne glede na to, kako stresno je vaše življenje. Mir je tudi svoboda od nasilja. Ko je mir, so narodi in ves planet lahko stabilni in spodbujajo kulturno rast. Zato ne razumem vojn, kako lahko ljudje dovolijo, da se zgodijo ali kaj ljudi vodi tako daleč.” V videposnetku je 13-letnica povedala še, da je zmage zelo vesela in da jo umetnost zanima že, odkar je bila v vrtcu.

plakat miru, Anja Rožen, Lions klub Slovenija
Zmagovalni plakat Anje Rožen (Vir: Facebook/LIONS Slovenija)

Anji je čestitala tudi organizacija LIONS Slovenija in na Facebooku zapisala, da gre za “izjemno umetniško risbo, ki pove več kot tisoč besed primerno času in okoliščinam, v katerih živimo.” Uradna podelitev nagrad bo potekala aprila na Dunaju, kjer bo Anja s strani mednarodne organizacije Lions prejela 5.000 dolarjev oziroma približno 4.500 evrov.

Mednarodna Zveza Lions klubov, največja mednarodna prostovoljna humanitarna organizacija na svetu, natečaj Plakat miru organizira že 34 let let. Slovenija je letos sodelovala petindvajsetič. Mladim med 11. in 13. letom nudi priložnost, da z umetnostjo delijo svoje videnje svetovnega miru. Samo v slovenskem natečaju je letos sodelovalo 1000 učenk in učencev iz 94 osnovnih šol, na svetovnem nivoju pa 600.000 otrok iz 200.000 osnovnih šol z vsega sveta, so še navedli na spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!