Afera Fotopub: Pravna mreža kritično o počasnem odzivanju organov pregona

Slovenija 15. Dec 202312:12 2 komentarja
Dušan Josip Smodej
Dušan Josip Smodej (Foto: Tomaž Skale/Dnevnik)

Pravno mrežo za varstvo demokracije so seznanili z več odškodninskimi zahtevki, ki jih je Dušan Smodej preko odvetnika naslovil na posameznike in posameznice v povezavi z njihovimi javnimi objavami o aferi Fotopub. Ob tem so v PMVD kritični do počasnega odzivanja organov pregona na domnevna kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost.

Afera Fotopub je lansko poletje pretresla slovensko kulturno, politično in tudi širšo javnost. Na Instagram profilu so se zbirala pričevanja domnevnih žrtev umetnika Dušana Smodeja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab. Prav tako je v povezavi s Smodejem potekala tudi preiskava področju gospodarske kriminalitete, in sicer v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Pravna mreža za varstvo demokracije pa je včeraj na družbenem omrežju X sporočila, da so bili seznanjeni z več odškodninskimi zahtevki, ki jih je Smodej preko odvetnika naslovil na posameznike oziroma posameznice v povezavi z njihovimi javnimi objavami na omenjenem profilu. Do (ne)utemeljenosti posameznih zahtevkov se na tem mestu ne morejo opredeliti, niti do odprtega kazenskega postopka v zadevi Fotopub, so zapisali.

“Želimo pa opozoriti na nedopustno – in za splošno javnost povsem nerazumljivo – počasnost odzivanja organov odkrivanja in pregona na domnevna kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost,” so izpostavili.

Predolgo trajajoči postopki po njihovi oceni posredno dovoljujejo, da se obtožbam ne pride do dna oziroma da osumljenci niso ustrezno hitro procesirani, bodisi obsojeni bodisi oproščeni. “Pravica prihaja z zamikom, v katerem se potencialni storilci krepijo, žrtve pa šibijo in umikajo,” so dodali.

S tovrstnim postopanjem sistem domnevnim storilcem sporoča, da niso tako hud problem, da bi se država z njim ukvarjala, žrtvam pa, da so ostale same, in da naj naslednjič dobro premislijo, ali se bodo izpostavile in dejanje prijavile oziroma z njim seznanile javnost, so še zapisali v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje