Aleksandra Pivec pri ceni stanovanja ponavlja napačno informacijo

Slovenija 05. Apr 202210:17 > 11:20 5 komentarjev
stanovanje Aleksandra Pivec Šmartinska 147 Ljubljana
N1/Egon Parteli

V odzivu na medijsko poročanje o stanovanju, v katerem živi, predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec ponavlja napačno informacijo, da je cena stanovanja primerljiva s cenami drugih stanovanj v stavbi. V resnici je bilo veliko cenejše od skoraj vseh stanovanj.

Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec se je v nedeljo zvečer v sporočilu za javnost odzvala na medijsko poročanje o stanovanju, v katerem živi. Zapisala je, da določeni mediji nanjo “z deplasirano afero” izvajajo hude pritiske. “Medijsko blatenje so konstruirali, da se povzroča zlonamerna škoda v volilni kampanji,” je trdila. Napovedala je, da bosta stranka in njena predsednica “sprožili vse postopke, da se zaščiti pred namernimi diskreditacijami in medijskim linčem”.

Napačna primerjava

V dokazovanju zlonamernosti medijskega poročanja pa Aleksandra Pivec ni navajala točnih podatkov. Zatrdila je, da cena za stanovanje, ki ga najema, ob nakupu ni bila nižja od povprečne cene stanovanj v tej zgradbi. “Stanovanje je bilo torej prodano po povprečni ceni,” je zapisala, “prodajna cena za nedokončano stanovanje je bila namreč 1.760 evrov. Investitor Drava GP – Projekt Šmartinka je tedaj prodajal tudi državi, in sicer za 1.831 evrov na kvadratni meter.”

Še preden je takšno primerjavo navedla Aleksandra Pivec, so to storili nekateri mediji. Da je napačna, smo opozorili prejšnji teden. Zgoraj omenjeni ceni sta namreč za različni stvari.

Aleksandra Pivec
Borut Živulović/BOBO

Povprečna cena precej višja

Aleksandra Pivec v Ljubljani najema stanovanje v Vili Šmartinka ob trgovskem središču BTC. Stavbo je leta 2020 zgradilo podjetje Drava GP. Lastnik stanovanja je Dejan Jurkovič, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo. Zanj je marca lani plačal 144.128 evrov. Stanovanje ima 82 kvadratnih metrov bivalne površine, kar pomeni, da je Jurkovič po kvadratnem metru bivalne površine plačal 1.760 evrov. Če upoštevamo še ostale dele stavbe, ki jih je za kupnino dobil Jurkovič, pa je cena 1.089 evrov na kvadratni meter. Skupaj s teraso in parkirnim prostorom ima stanovanje 132 kvadratnih metrov.

Kot je razvidno s spletne strani moji kvadrati, kjer so objavljeni podatki geodetske uprave, je bila povprečna cena za kvadratni meter bivalne površine v tej stavbi približno 2.900 evrov. To je za stanovanje v Ljubljani precej nizka cena, a je vseeno za skoraj dve tretjini višja od tiste, ki jo je plačal Jurkovič.

Država je res, kot trdi Aleksandra Pivec, plačala nekaj več kot 1.800 evrov za kvadratni meter. Vendar je to cena za kvadratni meter skupne površine, torej za bivalno površino, terase, kleti in parkirna mesta. Cena za kvadratni meter bivalne površine v stanovanjih Vili Šmartinka, ki jih je kupila država, je bila 2.765 evrov. To ja za 60 odstotkov več, kot je plačal Jurkovič.

V Vili Šmartinka ima država v lasti 25 stanovanj. Zanje je plačala skupno 3,9 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje