Kakšna bo usoda ministra Vizjaka?

Slovenija 19. Okt. 202108:49 > 11:166 komentarjev
Delite:
Andrej Vizjak
Foto: Žiga Živulovič jr / BOBO

Potem ko je POP TV objavil posnetek, ki po poročanju komercialne televizije razkriva, kako je leta 2007 takratni minister za gospodarstvo in današnji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podjetniku in nekdanjemu član LDS Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka, se bo minister Vizjak na to, kot potrjujejo na ministrstvu za okolje, odzval dopoldan ob robu vladnega obiska v obalno-kraški regiji.

Vlada je na obisku v obalno-kraški regiji. Tam je poleg predsednika vlade Janeza Janše tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Kot so nam potrdili na ministrstvu za okolje, se bo minister po jutranjem srečanju vlade v Kopru odzval na sinočnje razkritje POP TV.

Na vprašanje, ali hiter odziv ministra pomeni, da Vizjak po razkritju, kako je Bojanu Petanu svetoval utajo večmilijonskega davka, z ministrskega položaja odstopa, jasnega odgovora ta trenutek še ni, so pa ocene, da je v vladajoči stranki “prevelik in premočan, da bi padel.”

Minister Vizjak je bil po informacijah N1 v nemilosti enega dela stranke SDS po letošnjem referendumu o zakonu o vodah, ki so ga volilci zavrnili z dobrimi 86 odstotki. Že tedaj so po informacijah N1 nekateri v vladajoči stranki zagovarjali, da mora minister Vizjak oditi. Opozicija je kasneje zoper njega spisala tudi interpelacijo, in sicer tako zaradi odločnega referendumskega poraza kot zaradi njegovih osebno-poslovnih povezav v Petrolu. Na koncu opozicija te interpelacije ni vložila v parlamentarno proceduro.

Vizjak Petanu predlagal, kako se lahko izogne davku

Iz včeraj objavljenega posnetka, ki sega v leto 2007, ko je predsednik vlade napovedal vojno tajkunom, pa po interpretaciji POP TV izhaja, da je v bitki za obvladovanje Term Čatež Vizjak tajkunu Petanu ponudil premirje in mu med drugim celo svetoval utajo davkov pri poslih z delnicami. Med drugim je rekel, da je “glupo”, da bi firma plačevala davek državi. Prav tako je Petanu obljubil kooperativnost države v nadzornem svetu in pri kadrovanju, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom, so še razkrili v oddaji 24UR ZVEČER.

Na posnetku je slišati Vizjaka, ki Petanu ponuja premirje in mu med drugim reče: “Tako da, evo, jaz ne vem, zakaj bi denar metal tako bedasto stran, daj mi povej, koliko milijonov …. davke boš plačal … 30 milijonov, davke boš plačal.” Petan mu odvrne, da gre za 34 milijonov in da “ni druge rešitve, da ni druge zakonske možnosti”. Vizjak nadaljuje: “Saj jaz sem Kučišu (Mladenu Kučišu, tedanjemu direktorju Term Čatež, op. a.) povedal enkrat, pa kot da me ne sliši. Saj ti boš enkrat tako imel Kadov delež, takrat boš lahko odpoklical nadzorni svet in boš delal, kar boš hotel.” Petan v tem pogovoru reče tudi: “Ampak enkrat ga bomo plačali,” a Vizjak odgovori: “Pa sem ti povedal scenarij, ko ga ni treba, škoda, to je glupo, glupo za firmo.”

To je bil čas, ko je vlada pod vodstvom Janeza Janše, v kateri je bil Vizjak gospodarski minister, napovedala vojno proti tajkunom. Za govornico v državnem zboru je Janez Janša napovedal: “Vlada bo krepila boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo.” V tem času se je odvijala tudi vojna za Terme Čatež, v kateri sta se spopadla DZS v lasti Bojana Petana in država na čelu s takratnim ministrom za gospodarstvo Vizjakom, ki je v objavljenem pogovoru Petanu tudi dejal: “Poglej, če se zmeniva, te jaz ne bom nategnil, ker nisem še nobenega.”

Izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijovič je v oddaji 24UR ZVEČER komentirala: “Tukaj gre za korupcijo, za obljubo določene usluge. Iz prispevka sicer ni popolnoma jasno, kaj naj bi gospod Petan naredil, dejansko pa se javni funkcionar, kot je minister za gospodarstvo, v tako operativne posle absolutno ne bi smel spuščati.”

Komentari

Vaš komentar