Ali veste, kaj pomenijo ti simboli na kozmetičnih izdelkih?

Slovenija 20. Mar 202412:12 0 komentarjev
Simboli na kozmetičnih izdelkih
Foto: Ministrstvo za zdravje

Ob nakupu kozmetičnih izdelkov moramo biti poleg sestavin pozorni tudi na simbole na embalaži, saj razkrivajo pomembne podatke o izdelku. Na kaj še morajo biti kupci pozorni?

Na embalažah kozmetičnih izdelkov ste verjetno že kdaj zasledili simbole, ki razkrivajo pomembne informacije o izdelku. Številni pa kljub temu še vedno ne poznajo njihovega pomena.

Minimalni rok trajanja

Minimalni rok trajanja na embalaži kozmetičnega izdelka pomeni datum, do katerega izdelek, shranjen pod ustreznimi pogoji, ohrani svojo prvotno funkcijo in ostane varen za zdravje ljudi.

Ob simbolu ali napisu “uporabno najmanj do” je naveden datum ali podrobnosti o tem, kje na embalaži kozmetičnega izdelka je datum naveden. Minimalni rok trajanja je sestavljen iz meseca in leta ali dneva, meseca in leta.

Minimalni rok trajanja simbol
Foto: Ministrstvo za zdravje

Po odprtju uporabno do

Simbol “po odprtju uporabno do” na embalaži pomeni, da ima kozmetični izdelek minimalni rok trajanja več kot 30 mesecev. Ob simbolu je navedeno časovno obdobje varne uporabe izdelka po odprtju, izraženo v mesecih in/ali letih.

Simbol Po odprtju uporabno do
Foto: Ministrstvo za zdravje

Napotilo na priložene ali pripete informacije

Simbol “napotilo na priložene ali pripete informacije” pomeni, da:

– Varnostnih ukrepov, pomembnih za uporabnika, ni mogoče navesti na embalaži kozmetičnega izdelka zaradi velikosti ali oblike embalaže, načina pakiranja in podobno. Ti podatki so navedeni v neposredni bližini kozmetičnega izdelka, na priloženem ali pripetem listku, etiketi, traku, nalepki ali kartici.

– Sestavin ni mogoče navesti zaradi velikosti ali oblike embalaže, načina pakiranja in podobno, na embalažo kozmetičnega izdelka. Podatki o sestavinah so navedeni v neposredni bližini kozmetičnega izdelka, na priloženem ali pripetem listku, etiketi, traku, nalepki ali kartici.

Napotilo na priložene ali pripete informacije
Foto: Ministrstvo za zdravje

Na kaj morajo biti kupci še pozorni?

Kot so za N1 pojasnili na ministrstvu za zdravje, naj kupec pred nakupom prebere informacije na embalaži kozmetičnega izdelka oziroma v primeru nakupa tega po spletu pa informacije o izdelku, ki morajo biti na voljo na spletni strani.

“Zakonodaja za kozmetične izdelke zahteva, da morajo imeti vsi kozmetični izdelki na deklaraciji navedene informacije o izdelku, ki potrošniku omogočajo informiran nakup, predvsem pa varno uporabo teh izdelkov. Med temi informacijami velja posebej izpostaviti seznam sestavin v izdelku (v izogib morebitnim alergijskim reakcijam) ter navodila za uporabo izdelka in varnostne ukrepe, ki jih mora potrošnik upoštevati pri uporabi izdelka,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!