Analiza pokazala morebitno nedovoljeno izlivanje odpadne vode v reko Kokro

Slovenija 12. Jul 202212:55 0 komentarjev
Žiga Živulovic jr./Bobo

Ker je analiza vzorca vode iz reke Kokre pokazala prisotnost fekalij, je kranjska občina pozvala vse prebivalce, naj odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. Kakovost vode se je sicer pokazala kot skladna z normativi in uredbami o upravljanju kakovosti kopalnih voda, vendar lahko zaradi takšnih onesnaženj reka postane neprimerna za kopanje predvsem za otroke.

Mestna občina Kranj poziva kmetovalce in gospodinjstva iz vseh občin na območju reke Kokre in njenih pritokov, naj odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. Zlasti ob daljši suši in visokih temperaturah lahko namreč tudi manjše onesnaženje povzroči okoljska tveganja, voda pa postane neprimerna za kopanje.

Analiza vode v kanjonu reke Kokre, ki jo je na pobudo Krajevne skupnosti Center po naročilu Mestne občine Kranj izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da se v vodi pojavlja staro fekalno onesnaženje.

Kot so sporočili iz občine, so odkrili mikrobiološke parametre, kot so enterokoki in E.coli, ki so značilni za dlje stoječo fekalno vodo človeka, domačih in divjih živali ter uporabe v poljedelstvu, hkrati pa nakazujejo nepravilno in nelegalno izlivanje greznic in gnojevke.

Kakovost vode je sicer skladna z normativi uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda, toda enkratni nedovoljeni izlivi povišujejo vsebnosti enterokokov in bakterije E.coli, zato voda lahko postane neprimerna za kopanje, predvsem za otroke in najmlajše.

Ob daljši suši in visokih temperaturah, kakršne beležimo v zadnjem obdobju, voda izgubi pa tudi naravno zmožnost prečiščevanja, zato vsako, tudi manjše onesnaženje, lahko povzroči okoljska tveganja. Izlivanje odpadne vode iz greznic in gnojnih jam v reko je nedovoljeno in kaznivo onesnaževanje narave, so opozorili na občini.

Ob daljši suši in posledično nizkem vodostaju je velika težava tudi nedovoljen odvzem vode neposredno iz reke. Kot kažejo rezultati merilnih postaj Agencije RS za okolje se v Kokri med Preddvorom in Kranjem izgubi tudi precej vode. Zato na občini ljudi pozivajo, naj v sušnem času ne črpajo vode iz reke in je ne uporabljajo za zalivanje ali pranje.

Kršilce prepovedi v obeh primerih je sicer težko odkriti, saj Kokra in njeni pritoki tečejo od Jezerskega, Preddvora, Šenčurja, Cerkelj in Tržiča do Kranja, poleg tega gre za hitra, enkratna dejanja.

“V primeru, da obiskovalci opazijo nedovoljen izpust odpadnih voda ali črpanje vode, naj nemudoma pokličejo 112, saj gre za resno ogrožanje narave in posledično tudi zdravja ljudi,” je pozvala občina. O analizi vode v kanjonu reke Kokre bo obvestila tudi Inšpekcijo RS za okolje in prostor ter jo pozvala k nadzoru nad izpusti v reko.

Mestna občina Kranj apelira na vse deležnike, naj ravnajo skladno z zakonodajo ter odgovorno do narave in drugih. “Čisto okolje je naše največje bogastvo, zato poskrbimo, da tako ostane tudi za prihodnje rodove,” so poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!