Animacija: kako se bo premikal saharski pesek, ki je dosegel tudi Slovenijo

Slovenija 16. Mar 202211:17 > 11:31 0 komentarjev

Evropski servis za spremljanje ozračja Copernicus je izdelal animacijo, kako se bo v prihodnjih dneh premikal saharski pesek, ki je prekril Španijo in dosegel tudi Slovenijo.

Kot kažejo napovedi evropskega servisa za spremljanje ozračja Copernicus (CAMS), ki je izdelal napoved do nedelje, 20. marca, se bo velika količina saharskega prahu v naslednjih dneh po Evropi premikala proti severu. Napovedi kažejo, da bodo najvišje vrednosti saharskega peska nad zahodno Evropo med 15. in 17. marcem, zaradi peska pa bo v več delih Španije, Portugalske in Francije poslabšana kakovost zraka.

gif saharski pesek

Velik del Španije je včeraj prekrila debela plast saharskega peska, ki so ga južni vetrovi prinesli z območja Sahare (več v posnetku zgoraj). Puščavski prah je dosegel tudi Slovenijo, zvečer se je nebo obarvalo v pastelne barve. Vremensko dogajanje bo še ves teden v znamenju tega pojava, šele naslednji teden, ko bomo prišli pod vpliv severnih in severovzhodnih vetrov, je pričakovati umiritev. Koncentracije prahu bodo po napovedih Blaža Štera, meteorologa Agencije RS za okolje, v Sloveniji majhne in zaradi njih ozračje ne bo onesnaženo. Več v članku Saharski prah, ki je prekril Španijo, dosegel tudi Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!