“Draginja prinaša skrbi, višanje cen za mariborsko žičnico je drugotnega pomena”

Slovenija 22. Jun 202215:45 > 16:02 0 komentarjev
Saša Arsenovič, župan Maribora
Jure Banfi/BOBO

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes sporočil, da z dnevnega reda prihajajoče seje mestnega sveta umika odločanje o podražitvi prevozov s krožno kabinsko žičnico na Pohorje. S tem se mestni svetniki sicer niso strinjali že na prejšnji seji.

Mariborski mestni svetniki na seji prejšnji teden niso glasovali o napovedanem dvigu položnic za pitno vodo, saj so večinsko podprli predlog Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) za umik te točke z dnevnega reda. Prav tako so zavrnili predlog župana za širitev dnevnega reda z novim cenikom prevozov s Pohorsko vzpenjačo, po katerem bi se enosmerna vožnja za odrasle zvišala s štiri na 12 evrov. Naslednja seja mestnega sveta bo v torek, na njenem dnevnem redu pa je znova tako sprememba cene vode, ki uvaja občinsko subvencijo, kot cenika prevozov s krožno kabinsko žičnico, po katerem bi se enosmerna vožnja za odrasle zvišala na devet evrov.

A so iz kabineta župana danes sporočili, da župan umika predlog spremembe cenika prevoza s krožno kabinsko žičnico. “Draginja, ki je že občutno zarezala v naša življenja prinaša nemalo skrbi za mnoge občanke in občane. Prav tako ne vemo natančno, kaj nas čaka v jesenskih mesecih,” so ob tem sporočili iz kabineta mariborskega župana Saše Arsenoviča in dodali, da je višanje cen krožno kabinske žičnice, ki ga sicer upravičujejo mnogi argumenti, v tem trenutku sekundarnega pomena. “Mestna občina Maribor bo skupaj z Zavodom za turizem Maribor in Regionalno razvojno agencijo naredila vse za dobro promocijo mariborskega Pohorja in si prizadevala, da bi čim več občank, občanov mariborske občine in sosednjih občin kot seveda tudi turistov koristilo storitve prevoza gondole,” so še dodali.

Javno podjetje Marprom, ki izvaja prevoz potnikov s krožno kabinsko žičnico (KKŽ) na Mariborskem Pohorju, je na mestni svet mariborske občine namreč naslovilo predlog, na podlagi katerega želijo spremeniti cenik prevoza. Kot so zapisali v predlogu sprememb cenika prevoza, je bil trenutno veljavni cenik sprejet že leta 2016. Od leta 2015 pa je mestna občina Maribor podjetju Marprom letno subvencionirala obratovanje žičnice, saj lastni prihodki od obratovanja niso zadostovali za kritje vseh tekočih stroškov.

Z izjemo leta 2020, ko so v podjetju zabeležili 30-odstotni upad števila potnikov, Marprom beleži naraščajoč trend prevoza potnikov. Kljub zvišanju cen življenjskih potrebščin, dvigu plač zaposlenih in dvigu cen energentov pa so cene vozovnic za mariborsko gondolo ostale nespremenjene. “Ekonomsko gledano so se cene energentov električne energije zvišale tako gospodinjskim kot tudi negospodinjskim odjemalcem,” so pojasnili v pozivu mariborski občini.

“Predvidena subvencija v proračunu Mestne občine Maribor za leto 2022 znaša 330.794 evrov. Do konca aprila 2022 je bila izplačana subvencija v višini 214.594 evrov. Na podlagi povišanih stroškov in obstoječih cen vozovnic bi morala letna subvencija za leto 2022 znašati 892.133 evrov,” so pojasnili v podjetju Marprom in dodali, da se bo tako s predlaganim dvigom cen vozovnic letna subvencija za leto 2022 znižala na 623.034 evrov, ob predpostavki, da ne bo upada prodaje vozovnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!