Reke po državi se že razlivajo, v torek bodo Slovenijo zajele obilne padavine

Slovenija 14. Maj 202316:57 0 komentarjev
Reka Mura
Robert Kalamar/Facebook Neurje.si

V vzhodnem in severovzhodnem delu države so zaradi obilnih padavin narasle reke. Razlivata se reki Pesnica in Ščavnica, na Dolenjskem pa reka Krka. Zaradi posledic padavin se marsikje spopadajo z nevšečnostmi. V ponedeljek nam bo vreme bolj naklonjeno, že v torek pa bo Slovenijo zopet zajelo obilno deževje, zato je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo, s katerim prebivalce opozarja na dodatno previdnost.

Zaradi obilnih padavin naraščajo nekatere reke. V vzhodnem delu države – v porečjih Savinje, Dravinje, v Podravju, zlasti pa na območju Slovenskih goric, so struge rek tako rekoč polne. Razlivata se reki Pesnica in Ščavnica, na Dolenjskem pa se razlivajo reka Krka in njeni pretoki.

“Za zdaj kaže, da bodo razlivanja in poplavljanja znotraj običajnih poplavnih dogodkov. Torej da se bo voda razlivala ob strugah in travnikih. Visoka je tudi reka Mura in se utegne zvečer razliti, vendar znotraj protipoplavnih nasipov. Narašča tudi Krka in se bo zvečer razlivala na običajnih območjih,” je za N1 povedal hidrolog Janez Polajnar. V zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa reke počasi upadajo in imajo srednje pretoke, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Ponekod izpadi elektrike

Zaradi posledic obilnejšega deževja se marsikje spopadajo z nevšečnostmi. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je okoli 15.30 v Kamniku prišlo do izpada električne energije v delu Podgorja v industrijski coni. Brez električne energije je bilo več tovarn, med drugim podjetje, ki vzreja približno 100.000 piščancev. Obveščene so bile pristojne službe, je poročala uprava za zaščito in reševanje. Okoli 15. ure so brez električne energije ostali tudi na območju Lavrice in Škofljice v občini Škofljica. Brez električne energije je bilo 17 transformatorskih postaj in 2.051 odjemalcev.

Zaradi deževja so ponekod na Ptujskem že v soboto imeli težave zaradi naraslih voda, nevšečnosti pa se predvsem na vzhodu države pojavljajo tudi danes, zato marsikje posredujejo gasilci. Ti so vodo prečrpavali ali pa še črpajo iz stanovanjskih objektov v naselju Vratji Vrh v občini Apače, v občini Križevci, na dveh lokacijah v občini Sveti Jurij ob Ščavnici in v občini Radenci. Že zjutraj so gasilci s ceste Radovci–Grad v občini Grad odstranili štiri podrta drevesa, ki so poškodovala tudi obcestno ograjo.

Zaradi napovedanih povečanih padavin je Geološki zavod Slovenije opozoril, da je tudi danes povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, plazovi pa se lahko sprožijo tudi na drugod po Sloveniji.

V torek znova dež

Ponoči bo dež ponehal. Vreme bo v ponedeljek večinoma suho, nastajale bodo le krajevne plohe. Po besedah hidrologa Polajnarja bodo imele reke zato čas, da nekoliko upadejo. Jutranje temperature bodo od 6 do 11 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 16 do 20 stopinj Celzija.

V torek se bo nato iznad južnega Sredozemlja prek Italije k nam približalo ciklonsko območje, ki bo s seboj prineslo precejšnjo količino padavin, ki bodo vztrajale še v noči na sredo. Zaradi napovedanega obilnejšega deževja je Arso za torek za velik del države izdal oranžno vremensko opozorilo, s katerim prebivalce opozarja na dodatno previdnost.

Padavine bodo najobilnejše v osrednjem in vzhodnem delu države. “To pomeni na tistih območjih, kjer je že sedaj v rečnih strugah precej vode in so že prisotna razlivanja. V severovzhodni Sloveniji, zlasti pa na Štajerskem, pa tudi v porečju Krke, pričakujemo ponovno naraščanje in poplavljanje rek, ki bi lahko bilo bolj obsežno kot današnje. Če bi se odvil scenarij, kot ga imamo danes v rokah, bi pomenilo to tudi poplave na večjem obsegu,” je še pojasnil Polajnar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!