Oranžni alarm za ponedeljek: na poplavljenih območjih velja velika previdnost

Slovenija 26. Avg 202310:55 2 komentarja
Arso, opozorilo
ARSO

Pred ponedeljkovimi močnejšimi nalivi Arso skupaj z upravo za zaščito in reševanje za jutri sklicuje novinarsko konferenco. To je gotovo signal, da bodo v ponedeljek razmere spet resne, še zlasti na območjih, ki so jih v začetku meseca prizadele uničujoče poplave. Struge so namreč na teh območjih še vedno poškodovane in polne naplavin, prav zato lahko padavinska voda ob kratkotrajnih močnejših nalivih odteka drugače kot običajno, opozarja Arso, ki je za ponedeljek za celotno državo že prižgal oranžni alarm.

Slovenijo bo po napovedih v ponedeljek z zahoda dosegla izrazita hladna vremenska fronta, ki bo prinesla nižje temperature in padavine. Te pa bodo, kot napovedujejo na Agenciji RS za okolje večinoma v obliki plohe in neviht. “Možna bodo krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo,” opozarjajo vremenoslovci.

Kot so zapisali na omrežju X, bo glavnina padavin ob krajevnih nalivih padla v razmeroma kratkem času, lahko tudi v nekaj urah. V več delih države bo zato verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Med najbolj ranljiva so pri Arsu uvrstili območja ob Kamniški Bistrici, v Zgornji Savinjski dolini in Mežiški dolini. Previdnost velja tudi na v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah.

Zato so vremenoslovci za celotno državo za ponedeljek izdali oranžno opozorilo.

To pa še posebej skrbi prebivalce območij, ki so jih v začetku meseca prizadele katastrofalne poplave. Struge so namreč na teh območjih še vedno poškodovane in polne naplavin, prav zato lahko padavinska voda ob kratkotrajnih močnejših nalivih odteka drugače kot običajno, opozarja Arso in dodaja: “Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov,” še pred ponedeljkom svari Arso.

“Ob spremenljivem vremenu zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine,” je za STA v petek pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi poplav v začetku avgusta so namreč razmere na terenu bolj ranljive. “Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje