Inšpektorat pri nadzoru nepremičnih virov onesnaževanja zaznal 14 kršitev

Slovenija 21. Dec 202213:05 > 22. Dec 2022 11:48 0 komentarjev
tovarna
Foto: Profimedia

Inšpektorat RS za okolje in prostor je v nadzoru 31 upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, v 14 primerih zaznal kršitve, v 12 primerih pa postopek še ni končan. Izdali so devet inšpekcijskih odločb.

Pri opravljanju dejavnosti mora upravljavec naprave, ki povzroča emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, zagotavljati monitoring vplivov svojega delovanja na okolje oziroma t. i. obratovalni monitoring. Poročila obratovalnih monitoringov pregleduje Agencija RS za okolje (Arso). Če pri pregledu monitoringa ugotovi preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, o tem obvesti inšpektorat za okolje in prostor, ki v inšpekcijskem postopku ugotavlja dejansko stanje in v primeru ugotovljenih kršitev izreka ukrepe, so sporočili z inšpektorata.

Inšpekcija za okolje in naravo je v usmerjeni akciji nadzorov letos obravnavala 31 zavezancev, od teh jih je devet obravnavala tako za leto 2020 kot za leto 2021.

Na letošnjem seznamu, ki ga je inšpektoratu po opravljenih pregledih obratovalnih monitoringov posredoval Arso, je bilo tako 19 upravljavcev naprav, pri katerih je agencija na podlagi pregleda ocen o letnih emisijah snovi v zrak in poročil o občasnih meritvah emisij snovi v zrak za leto 2020 ugotovila preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, 13 zavezancev, pri katerih so bila ugotovljena preseganja mejnih vrednosti iz izpustov za leto 2021 ter osem zavezancev, ki po podatkih Arsa za lansko leto niso poročali.

Do sedaj so kršitve ugotovili v 14 primerih, v petih jih niso ugotovili, v 12 primerih pa ugotovitveni postopek še ni bil končan. Ker vsi postopki v letos še niso bili končani, se bo akcija nadaljevala tudi prihodnje leto, so pojasnili na inšpektoratu.

Kršiteljem so izdali devet inšpekcijskih odločb. Zaradi neizvršitve odločbe v roku sta bila izdana dva sklepa o dovolitvi izvršbe z denarno prisilitvijo, prav tako so izdali dve opozorili na zapisnik.

“Povzročiteljem obremenitve je največkrat odrejeno, da morajo izvesti ukrepe, potrebne za preprečevanje in zmanjšanje onesnaževanja, tako da emisije v okolje pri običajnih pogojih obratovanja naprave ali opravljanja dejavnosti ne presegajo predpisanih mejnih vrednosti emisij, ter da prilagodijo delovanje naprave tako, da izmerjene emisije snovi v zrak na merilnih mestih ne bodo presegale mejnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenimi dovoljenji,” so navedli v sporočilu za javnost.

Cilj akcije nadzorov je zagotoviti usklajenost obratovanja naprav s predpisanimi mejnimi vrednostmi ter zahtevami okoljevarstvenih dovoljenj in predpisov s področja emisij snovi v zrak, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!