Arso spet napoveduje izredne vremenske razmere, tokrat zlasti nevarnost poplav

N1 video 02. Avg 202321:00 1 komentar
Neurje
Uroš Kokol/N1

Slovenijo je v zadnjih tednih prizadelo več hudih neurij, padlo je ogromno dežja, nastala je velika gmotna in premoženjska škoda. V torek pa je v okolici Ilirske Bistrice divjal celo tornado, kar je redek pojav v notranjosti države. A kot vse kaže, v noči na petek prihaja nova vremenska motnja, ki se bo nad državo zadržala nekoliko dlje, saj bo nastal tudi ciklon. Kako intenzivno dogajanje se nam obeta in kaj bo predstavljalo največjo nevarnost tokrat, smo povprašali meteorologa agencije za okolje Blaža Štera. Arso je medtem zaradi predvidenih "izrednih meteoroloških in hidroloških razmer" že sklical posebno novinarsko konferenco.

Neurja, nalivi, toča, poplave in močan veter so v zadnjih tednih postali že nekakšna vremenska stalnica tega poletja v naši državi. Ob veliki gmotni in premoženjski škodi, ki so jo povzročili omenjeni vremenski pojavi, se je v okolici Ilirske Bistrice v torek zvečer razvil še tornado.

A po besedah meteorologa Blaža Štera iz Agencije RS za okolje (Arso) slabega vremena še ne bo kmalu konec, saj že v petek prihaja nova vremenska motnja, ki se bo nad Slovenijo zadržala nekoliko dlje, saj bo nastal tudi ciklon.

Kot je dejal Šter, bo fronta sever države dosegla že v četrtek zvečer, nad našimi kraji pa se bo zadržala še cel petek. “Najbolj nas skrbijo dolgotrajni nalivi. Pihal bo res močen jugo in jugozahodni veter. Vemo, da je trenutno sredozemsko morje zelo toplo, na voljo je veliko vlage. Sploh v kombinaciji s proženjem teh padavin nad reliefom, kajti vemo, da je Slovenija hribovita država, pričakujemo, da bodo nastali močni nalivi,” je dejal Šter.

Meteorologe najbolj skrbi količina padavin, a ne izključujejo niti možnosti kakšnega močnejšega neurja z vetrom ali točo. Blaž Šter je še dodal, da lahko zaradi večje količine padavin nastanejo tudi hudourniške poplave in plazovi, zato prebivalce poziva, da naj bodo “vremensko budni” in spremljajo radarsko sliko padavin, meteorološke napovedi in izdana opozorila.

Zaradi “predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmer v Sloveniji in o verjetnih posledicah” je agencija za okolje za jutri sklicala posebno novinarsko konferenco. Kot napovedujejo, bodo o predvidenih razmerah spregovorili predstavniki agencije za okolje, geološkega zavoda in uprave za zaščito in reševanje.

Celotno oddajo N1 STUDIO, v kateri smo gostili meteorologa Blaža Štera, si lahko ogledate v prispevku Po 37 letih v Sloveniji znova potrjen tornado. Bodo ti pojavi postali stalnica?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje