Arso uvedel novost, da bo izlet v hribe in gore varnejši

Slovenija 20. Feb 202417:04 2 komentarja
POhodnik na zimskem Nanosu
Foto: Alen Milavec/BOBO

Zagrete pohodnike in druge obiskovalce gora na spletni strani Agencije RS za okolje čaka novost.

Na Agenciji RS za okolje so v spletni napovedi vremena za gorski svet pripravili novost. Kot so zapisali na družbenem omrežju X, so na pobudo uporabnikov spletne strani posodobili pregled modelskih napovedi za več gorstev in hribovij.

Po novem bodo lahko pohodniki pred odhodom v gore prebirali štiridnevno vremensko napoved. Do slej je bila napoved namreč le tridnevna. “Dodali smo tudi modelske nočne izračune ob 22., 1. in 4. uri, ki jih zaradi omejitve prostora v tabeli na osnovni strani do sedaj ni bilo,” so še zapisali pri Arsu. Nova tabela se bo odslej pokazala v novem oknu brskalnika.

Vremenoslovci ob tem uporabnike opozarjajo na vremenske ikone, ki se pojavljajo v tabeli. “Pomembno je, da si med drugim pomagate z napovedjo vlažnosti v različnih plasteh ozračja, saj se pogosto zgodi, da avtomatsko generirana vremenska ikona odstopa od napovedanega vremena,” izpostavljajo.

Ob tem omenjajo tudi možnost, da napovedana temperatura ozračja zaradi temperaturnih obratov bistveno odstopajo od dejanskih razmer.

Kljub manjšim pomanjkljivostim, ki so zaradi hitrih sprememb vremena razumljive, pa je pregled vremenske napovedi pred pohajkovanjem v gorah nujen. Na Arsu svetujejo, da pohodniki preverijo aktualne snežne razmere, preberejo vremensko napoved dežurnega meteorologa in ocenijo vremensko napoved meteoroloških modelov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje