Odkril supernovo, ki je tako blizu, da jo lahko vidite z amaterskim teleskopom

Slovenija 31. Maj 202305:27 0 komentarjev
supernova, SN 2023ixf, galaksija M101, vesolje
Supernova SN 2023ixf v galaksiji M1010 (NASA)

Eksplozija zvezde v galaksiji, imenovani tudi Vetrnica, je najbližja Zemlji v zadnjih petih letih. Njeno svetlobo lahko ujamejo tudi amaterski teleskopi.

19. maja je japonski amaterski astronom Koiči Itagaki v spiralni galaksiji, imenovani M101, opazil nekaj nenavadnega: svetlo pikico. Koiči, sicer izurjeni “lovec na supernove” (eksplodirajoče zvezde), je takoj postal pozoren nanjo. “Potreboval sem približno pet minut, da sem potrdil, da gre za supernovo,” pravi Itagaki, ki je, kot piše revija Scientific American, odkril 172 supernov, odkar se je leta 2000 lotil tega hobija.

Supernove so eksplodirajoče zvezde in eden najsvetlejših dogodkov v našem vesolju. Znanstveniki menijo, da se v poprečju zgodi ena vsakih deset sekund. Ker pa gre za zelo oddaljene dogodke, je njihova svetloba prešibka za naše oči in za večino amaterskih teleskopov. Zadnjo znano eksplozijo supernove v naši galaksiji, Rimski cesti, so opazili leta 1604, ko so astronomi, med njimi sloviti Johannes Keppler, na nebu opazili svetlo točko, za katero so mislili, da je nova zvezda. To je bilo veliko presenečenje, saj so do takrat verjeli, da je število zvezd v vesolju stalno in nespremenljivo, zato si pojava niso znali razložiti. S sodobnimi napravami pa so na Zemlji leta 1987 zaznali supernovo v meglici Veliki Magellanov oblak, galaksijo, ki spremlja našo Rimsko cesto.

Nova supernova, ki je približno 21 milijonov svetlobnih let stran od Zemlje, je zdaj uradno poimenovana SN 2023ixf in je najbližja tovrstna eksplozija v zadnjih petih letih in druga najbližja v zadnjih desetih letih, poroča Nasa. Zanimiva je tudi zato, ker je tako blizu Zemlje, da si jo lahko ogledajo tudi ljubiteljski astronomi in opazovalci neba, ne da bi za to potrebovali drago opremo. Svetlo točko v enem od krakov galaksije M101 je mogoče videti že z amaterskim teleskopom – seveda malce boljše vrste. Razvoj supernove je bilo mogoče nekaj dni spremljati tudi na internetu. To je omogočil projekt Virtualni teleskop (angl.: Virtual Telescope Project), ki ga vodi italijanski astrofizik Gianluca Masi.

Ker je galaksija M101, znana tudi kot Vetrnica (ang. Pinwheel), priljubljena tudi med amaterskimi astronomi, ki vanjo radi usmerjajo svoje teleskope, znanstveniki upajo, da bodo zdaj eksplodirano zvezdo lahko izsledili v že obstoječih podatkih in fotografijah. In to bo lahko pomagalo astronomom, da bodo še izpopolnili svoje vedenje o tem, kaj se dogaja z zvezdo, tik preden umre. So pa profesionalni astronomi v supernovo usmerili tudi bolj sofisticirane naprave, kot je vesoljski teleskop Hubble, da bodo lahko opravili dodatne meritve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!