Bi bilo smiselno gasiti tudi s policijskim vodnim topom?

Slovenija 19. Jul 202214:08 > 14:14 6 komentarjev
Vodni top
Policija

Poslanec SD Jonas Žnidaršič je na ministrstvo za notranje zadeve naslovil pisno pobudo, da bi gasilcem pri gašenju gozdnih požarov, ki te dni divjajo na goriškem delu Krasa, pomagal policijski vodni top. Na ministrstvu pobudo pozdravljajo, načelno so ji naklonjeni tudi gasilci.

“Zaradi izjemno vročega in suhega poletja se grozoviti požari pojavljajo po celotni Evropi, zato se države Evropske unije poslužujejo tudi nekaterih dobrih praks, s katerimi uspešno gasijo požare. Nekatere države recimo uporabljajo tudi policijske vodne topove. Tako recimo sosednja Hrvaška, v kateri je policijski top pomagal gasiti požarišče ob velikem požaru v Dalmaciji,” je v pobudi zapisal Jonas Žnidaršič.

Ob tem je zapisal, da je policijski vodni top ustrezen z vidika varnostne zaščite voznika in upravljalcev vodnega topa, ima pa tudi velik rezervoar za vodo.

Za pojasnila smo prosili tudi ministrstvo za notranje zadeve, s katerega so nam odgovorili, da so poslansko pobudo odstopili policiji. “Ministrstvo za notranje zadeve je naklonjeno uporabi vodnega topa tudi za druge naloge, ki so v dobrobit ljudi in varovanje narave, še posebej kadar izredne razmere to zahtevajo,” so še zapisali v svojem odgovoru.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ob obisku poveljniškega mesta akcije gašenja požara na Krasu povedal, da ni pomembno, kaj je “medij, ki nosi vodo”. “Če vodo pripelje na kraj požara, je vsekakor dobrodošel.” Šestan o smiselnosti gašenja požarov s policijskim vodnim topom ni želel ugibati.

protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1

Vodja tehnične službe Gasilske brigade Ljubljana Primož Grom pa meni, da bi policijski vodni top lahko pomagal pri gašenju nekaterih požarov. “Policijske vodne topove dejansko vedno izdelujejo proizvajalci gasilskih vozil. Narejeni so podobno, le modifikacije so drugačne zaradi namena uporabe,” je povedal, a dodal, da vozilo, čeprav ima velik rezervoar vode, nima primerne gasilske opreme.

Vprašanje, ki se sicer poraja, je, ali lahko policijski vodni top dostopa do težko dostopnih terenov, na katerih se gasilci po navadi borijo z ognjenimi zublji. Grom je pojasnil, da je vse odvisno od terena, na katerem poteka akcija gašenja, koliko vode prevaža … Večjo težavo vidi v tem, da lahko zaradi manka gasilske opreme za gašenje uporablja le vodni top.

Tukaj so tudi organizacijska vprašanja, saj bi vodni top morala upravljati policija. Ob tem je Grom poudaril še, da so gasilci v Sloveniji zelo dobro organizirani in kadrovsko močni in da za zdaj vse požare brez večjih težav obvladujejo.

Za odgovore smo se obrnili tudi na Generalno policijsko upravo, a jih za zdaj še nismo prejeli. Objavili jih bomo, ko jih dobimo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje