Bivši predsednik podmladka ob izstopu iz SMC: Stranko povezuje le še enoumje

Slovenija 03. Dec 202118:33 5 komentarjev
Nejc Šporin in Zdravko Počivalšek
Nejc Šporin levo (vir: Matej Pušnik) in Zdravko Počivalšek (vir: BOBO)

"Enoumje je še edina ideja, ki povezuje SMC." Tako je v čustvenem pismu, ki ga je priložil izstopni izjavi, zapisal eden ustanovnih članov SMC in nekdanji predsednik strankinega podmladka Nejc Šporin. Sedanjemu vodstvu očita, da je poteptalo vse liberalne ideje, na katerih je nastala SMC.

Dan pred kongresom, na katerem se bosta združili Stranka modernega centra in Gospodarska aktivna stranka, je SMC zapustil eden od njenih ustanovnih članov in nekdanji predsednik strankinega podmladka Nejc Šporin. Njegovo članstvo v SMC pa se ni zaključilo zgolj s formalno izstopno izjavo, temveč je tej priložil čustveno izpoved, kako je SMC poteptala vse liberalne ideje.

Kot je zapisal, je vseskozi verjel v idejo liberalne SMC, ki se zavzema za pravno državo, močno pozicijo Slovenije znotraj trdne EU, etične standarde, človekovo dostojanstvo, strpnost, svobodo govora in medijev, medsebojno spoštovanje, pravice LGBTIQ skupnosti. Verjel je v idejo liberalne SMC, ki bi znala prisluhniti mnenjem svojih članov, tudi ko ti niso enaki mišljenju vodilnih predstavnikov. “Žal je trenutno vodstvo stranke vse te ideje poteptalo in zmlelo v prah, ki se sedaj po slovenskem političnem prostoru širi v obliki primitivizma, nestrpnega izražanja, obračunavanja s predstavniki medijev in z vsemi, ki ne podležejo enoumju. Prav enoumje je namreč še edina ideja, ki povezuje to stranko,” je trenutno stanje v SMC ocenil Šporin.

Ob tem je dodal, da dolgo ni želel obupati in da si je prizadeval, da bi SMC spet postala to, kar je bila nekoč. A poti nazaj po njegovem prepričanju ni več. Šporina veseli, da bo stranka jutri spremenila ime, saj si po njegovem prepričanju to, kar je od nje ostalo, ne zasluži imena SMC. Prav tako si Počivalškova stranka po oceni bivšega predsednika njenega podmladka ne zasluži več članstva v evropski skupini ALDE. Ne zato, ker se za njeno izključitev zavzemata SAB in LMŠ, temveč zato, ker SMC “ni več v ničemer liberalna”. Ob tem je spomnil na navedbe vodje poslanske skupine Gregorja Periča o podrejenosti evropskega prava slovenskemu pravnemu sistemu, iz katerih je po Šporinovi oceni mogoče razbrati, da SMC očitno ne verjame več v enotno EU.

Odhaja tudi z ministrstva za javno upravo

Šporin je bil predstavnik za stike z javnostmi na zunanjem ministrstvu, ko je bil na čelu slovenske diplomacije Miro Cerar. Sedaj je svetovalec za odnose z javnostmi ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. A bo to mesto že prihodnji teden zapustil in se bo preselil v zasebni sektor. Poudarja, da ministrstva ne zapušča zato, ker bi bile med njim in ministrom Koritnikom kakršnekoli zamere, temveč zato, ker ne more delati s širšo vladno ekipo. Kot je danes dejal za N1, o vstopu v drugo stranko za zdaj ne razmišlja.

Nejc Šporin in Miro Cerar
Uroš Škoflek

V pismu je Šporin izpostavil, da je bilo ob odločanju SMC za vstop v sedanjo koalicijo rečeno, da bo Počivalškova stranka v Janševi vladi glavni branik liberalnosti in da jo bo zapustila takoj, ko se bodo začeli posegi v pravno državo ali se bo nespoštljivo komuniciralo. A te napovedi ni uresničila. “Še več, sedaj je SMC glavni strojevodja vlaka, ki je že zdavnaj skrenil z normalne poti in ruši vse pred sabo,” je zapisal Šporin, ki verjame, da bo SMC na aprilskih volitvah “v tej kompoziciji tudi iztirila”.

SMC kot Potemkinova vas

Šporin je bil sicer eden od četverice (poleg njega so vanjo sodili še trije poslanci, ki so nato zapustili SMC: Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić), ki je bila na sejah sveta SMC na začetku letošnjega leta ostra do razmer v stranki in v koaliciji in se je zavzemala za volilni kongres. V tokratnem pismu je Šporin poudaril, da so bili tisti, ki so si upali opozarjati na nesprejemljivo ravnanje stranke, deležni očitkov, da pripadajo levi kliki, da jih upravljajo različni strici in da se jim toži po komunističnem sistemu. Sam je sicer rojen leta 1993. “Zanimivo je, da ti to očitajo v stranki, v kateri na sejah sveta večina članov bere vnaprej pripravljene govore z listov in v kateri je vse postavljeno kot Potemkinova vas. Prostora za soočenje mnenj ni, sveta je le ena resnica,” je zapisal Šporin. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da od danes spet lahko pove, kar si misli, “ne da bi to za sabo potegnilo klice in pritiske vodstva ter stranki danes tako ljubih svetovalcev”.

V zaključku pisma je Šporin dodal del besedila reparske pesmi Nesen (Sem demokrat … rušim temelje pravne države, sem demokrat … represija je nujna, ohranja nas zdrave …). Kot nam je dejal, je želel s tem ponazoriti dvoličnost vodilnih v SMC, ki se prikazujejo kot demokrati.

Kako vidi Šporinov izstop in kako komentira očitke, ki jih je ta navedel na račun SMC, smo želeli povprašati generalnega sekretarja stranke Miho Rebolja, a ga še nismo uspeli priklicati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje