Bivši predsednik razkril svoje načrte: s čim se bo ukvarjal po koncu mandata

Slovenija 21. Nov 202313:42 9 komentarjev
Borut Pahor
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je ob predstavitvi svojega knjižnega prvenca Zmaga je začetek spregovoril tudi o tem, kaj ga čaka po 23. decembru, ko se mu izteče status bivšega predsednika. Največ časa namerava posvetiti novoustanovljenemu zavodu Prijatelji Zahodnega Balkana. Kaj torej želi doseči z delom v tem zavodu?

Pri založbi Beletrina je izšel priročnik za politične in druge začetnike nekdanjega predsednika Boruta Pahorja z naslovom Zmaga je začetek.

Pahorju se bo 23. decembra iztekel status bivšega predsednika. Ta status se izteče po enem letu od prenehanja predsedovanja, daje pa pravico do pisarne, svetovalca in še enega zaposlenega za administrativne in tehnične naloge. Prav tako ima bivši predsednik še vedno službeno vozilo z voznikom in pravico do varovanja.

Kot je ob predstavitvi knjige dejal Pahor, to leto zaključuje zadovoljen, hkrati pa ima velika pričakovanja o svoji prihodnosti. “Samo če človek nekaj počne rad, to počne dobro. Tega se bom držal tudi v naslednjih letih,” je dejal.

Čeprav ima v načrtu številna predavanja doma in v tujini, pa tudi nadaljevanje vodenja podkasta navdiha, bo njegova osrednja dejavnost vodenje novoustanovljenega zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana (Zavod za spodbujanje dialoga, razvoja in vključitve držav regije Zahodnega Balkana v EU). Kot je dejal, je zavod nastal kot odgovor na potrebo, ki jo je zaznal skozi svoje politične izkušnje.

Proces Brdo-Brijuni
Foto: Proces Brdo-Brioni (PROFIMEDIA)

“Slovenci imamo, tudi jaz, neki vpogled v nerazumevanje mednarodne skupnosti glede tega, kaj se dogaja na Zahodnem Balkanu. Sam imam prijatelje vsepovsod, odprta vrata vsepovsod in zdi se mi, da bi kot slovenski politični voditelj, ki se je nekako umaknil iz javnega življenja, ravnal malomarno, če te dediščine ne bi izkoristil,” je vzgibe za ustanovitev zavoda pojasnil Pahor.

Kot je ocenil Pahor, ima “pravico in na neki način tudi dolžnost države Zahodnega Balkana spraviti v Evropsko unijo (EU)”, da bi si zagotovili mir, varnost in blaginjo v naši soseščini. “Tega se lotevam z veliko zavzetostjo. Ob nekaterih drugih stvareh, saj je treba tudi zaslužiti,” je še pristavil.

Zasebni zavod, ki bo deloval kot mislišče (tako imenovani think tank), bo prostore imel tam, kjer je zdaj pisarna bivšega predsednika republike, in sicer v 17. nadstropju stolpnice na Trgu republike v Ljubljani. Pričakujejo, da bodo denar za svoje delo pridobili s pripravo analiz o političnih, gospodarskih in družbenih razmerah v regiji Zahodnega Balkana ter s svetovanjem vladam, gospodarskim subjektom in drugim institucijam. Prav tako si obetajo donacije in sponzorstva.

Svetovalka predsednika bo še naprej Alja Brglez, zavod pa bo sprva imel le nekaj zaposlenih in zunanjih sodelavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje