Bo cepljenje proti bolezni covid-19 postalo obvezno?

N1 video 03. Sep 202115:04 > 06. Sep 2021 10:52 1 komentar
Cepljenje
BOBO

S slabšanjem epidemiološke slike postajajo razprave o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti bolezni covid-19 vse glasnejše. Med glavnimi se sicer največkrat omenja zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih in izobraževanju. "Če se v teh poklicnih skupinah ne bo dosegla zadostna precepljenost in bodo te osebe potencialen oziroma dokazan vir okužbe, se bomo začeli pogovarjati o obveznem cepljenju," je v oddaji N1 poudarila Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Cepljenje v Sloveniji poteka precej počasneje kot v drugih evropskih državah, saj se glede precepljenosti uvrščamo na 22. mesto od 27 držav članic Evropske unije. Med epidemijo veliko zdravstvenih delavcev še vedno ni cepljenih. Problematika pa ostaja tudi v izobraževanju, ko se vsi napori usmerjajo v to, da šole letošnjega leta ostanejo odprte.

Razprava že poteka

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, je med gostovanjem v oddaji N1 STUDIO na vprašanje, ali se strinja z uvedbo obveznega cepljenja v zdravstvu in izobraževanju, odgovorila, da jo žalosti dejstvo, da se osebe, ki te poklice opravljajo, ne zavedajo pomembnosti cepljenja in svoje odgovornosti. “Ravno zaradi tega smo ves čas vztrajali pri tem, da cepljenje ostane prostovoljno. Da je samozavedanje pomena tako visoko, da bi dosegli dobro precepljenost oziroma skoraj 100-odstotno tudi brez tega,” je pojasnila.

Dodala je, da gredo v številnih državah v smer obveznega cepljenja v zdravstvu, sociali in šolstvu. “Tudi pri nas smo začeli to razmišljanje. Če se v teh poklicnih skupinah ne bo dosegla zadostna precepljenost in bodo te osebe potencialni oziroma dokazan vir okužbe, bi se tudi pri nas začeli pogovarjati o obveznem cepljenju,” je dodala.

“Moje osebno mnenje je, da moraš, če si se odločil za poklic, ki ga opravljaš, vedeti, da je tvoja odgovornost, da ostaneš zdrav in da ne širiš okužbe na drugega in da za to ni potrebna nobena prisila,” je tako o uvedbi obveznega cepljenja še dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Ali razprava o tem že poteka, pa je Logar pojasnila, da gre za zapleten proces, pri katerem morajo specialisti medicine dela opraviti oceno tveganja na delovnem mestu. “Oni so tisti, ki ocenijo, ali je cepljenje potrebno. Je pa to proces, ki se začenja. Videli pa bomo, v katero smer bo šel,” je povedala Logar in hkrati dodala, da še vedno upa na to, da se bodo zaposleni sami odločili za cepljenje.

Obvezno cepljenje za rizične skupine

Da bi bila uvedba obveznega cepljenja smiseln ukrep, pa je pred dnevi poudaril Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije. Kot je pojasnil, je cepljenje, poleg zaščitnih ukrepov, edino učinkovito orodje v boju z epidemijo. Dodal je, da se zavzema za obvezno cepljenje javnih uslužbencev — predvsem zdravstvenih in šolnikov.

“Nedopustno se je necepiti, ko imamo na voljo učinkovito orodje, ki je zastonj, po drugi strani pa zahtevati, da davkoplačevalci plačujemo teste, ker nekdo misli, da je cepljenje nesmiselno,” je še opozoril Poredoš.

Tudi Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je pred dnevi izpostavila, da bi moralo biti cepljenje obvezno za tiste zaposlene, ki poklicno prihajajo v stik z ranljivim prebivalstvom, kot so zdravstvo, socialno varstvo in šolstvo. “To so poklici, pri katerih bi moralo biti cepljenje obvezno z naslova tveganja na delovnem mestu,” je še dodala.

Kot je med drugim še povedala, v zdravniških krogih trenutno poteka razprava, ali bi bilo glede na kritičnost razmer priporočljivo predlagati, da se uvede tudi splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. “V Sloveniji poznamo obvezno cepljenje za otroke, o katerem je presojalo ustavno sodišče, ki je menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni. Mislim, da smo v enaki situaciji,” je še izpostavila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje