Bo Hojsa nasledila bivša generalna direktorica policije Tatjana Bobnar?

Slovenija 26. Apr 202211:22 > 12:20 18 komentarjev
Tatjana Bobnar
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Po nedeljskih volitvah se v političnih krogih pojavljajo prva imena možnih novih ministrov. Kot najverjetnejšo kandidatko za notranjo ministrico omenjajo bivšo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. "To je odločitev bodočega mandatarja in stvar koalicijskih dogovarjanj," nam je na vprašanje, ali je v igri za Hojsovo naslednico, odgovorila Bobnar.

Član sedanje vlade, ki je poleg premierja Janeza Janše najbolj razburjal javnost, je notranji minister Aleš Hojs. Zato bo nedvomno zelo pomembno, kdo ga bo nasledil na čelu notranjega resorja in ali bo novemu ministru uspelo zaustaviti vmešavanje oblastnikov v delo policije. Po naših informacijah je najresnejša kandidatka za Hojsovega naslednika nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Na vprašanje, ali držijo naše informacije, da je kandidatka za notranjo ministrico, je Bobnar dejala, da na to ne more odgovoriti. “To je odločitev bodočega mandatarja za sestavo vlade in seveda stvar koalicijskih dogovarjanj,” je poudarila za N1.

Tatjano Bobnar je na čelo policije postavila Šarčeva vlada. A je šla ta zelo v nos SDS, kar je potrdila tudi naglica pri njeni razrešitvi z mesta generalne direktorice policije – to se je namreč zgodilo že na ustanovni seji tretje Janševe vlade. Za Slovenske demokrate je postala Bobnar moteča zlasti po nadzoru pooblaščene skupine parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na generalni policijski upravi v začetku leta 2020. Takratni poslanec SDS Žan Mahnič je namreč želel vpogledati v nekatere zadeve, v katerih policija ni izvajala prikritih preiskovalnih ukrepov. Ker to ni v pristojnosti komisije, ga je Bobnar zavrnila. Mahnič je takoj po tem nadzoru napovedal njen odhod s čela policije. Pol leta po razrešitvi je bila Bobnar – skupaj s še nekaterimi vladajočimi neljubimi predstavniki policije – premeščena v novoustanovljeno delovno skupino za področje nezakonitih migracij.

Bobnar je konec lanskega leta kot priča pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje vpliv politike na policijo, izrazila žalost, da zaupanje v policijo upada. Kot razlog za to je navedla škodljive spremembe zakonodaje, ustrahovanja in kaznovanja ljudi na podlagi protiustavnih odlokov. Kot zaskrbljujoče je ocenila tudi ukrepanje policije na protestih v začetku oktobra lani, ko je bila proti protestnikom uporabljena rekordna količina solzivca.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje