Bo petek 13. poslancem prinesel uspešen start?

Slovenija 13. Maj 202206:04 1 komentar
Državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Osemnajst dni po volitvah se bodo poslanci zbrali na ustanovni seji državnega zbora. Poleg potrditve mandatov je pred njimi izvolitev predsednice državnega zbora - to mesto naj bi zasedla poslanka Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. Dorekli naj bi tudi ustanovitev več delovnih teles.

Novoizvoljeni poslanci bodo danes sedli v poslanske klopi. Do izvolitve nove predsednice bo ustanovno sejo državnega zbora vodil najstarejši poslanec, to je Miroslav Gregorič iz največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda. Po štirinajstih  predsednikih naj bi na čelo državnega zbora tokrat prvič stopila ženska. Golobova stranka, ki bo imela v parlamentu kar 41 poslancev, na to mesto predlaga Urško Klakočar Zupančič. Za izvolitev mora na tajnem glasovanju dobiti večino vseh poslanskih glasov, torej najmanj 46, kar pa naj – glede na razmerja moči v novem državnem zboru – ne bi bil problem.

N1

Državni zbor ima tudi tri podpredsednike: dva praviloma prihajata iz koalicijskih strank, eden pa pripada največji opozicijski stranki, ki bo v novem mandatu očitno SDS. Že na današnji seji bodo podpredsednico državnega zbora predlagali Socialni demokrati – to mesto naj bi zasedla Meira Hot.

Prva naloga, ki jo morajo opraviti poslanci, je sicer oblikovanje mandatno-volilne komisije (MVK). Za njeno vodenje so v Gibanju Svoboda predlagali poslanko Janjo Sluga, ki ima že bogate parlamentarne izkušnje. V državnem zboru je od leta 2014, v zadnjem mandatu je bila najprej na čelu poslanske skupine SMC, nato pa je vodila poslansko skupino nepovezanih poslancev. Tudi  podpredsednica MVK naj bi postala poslanka z dolgoletnim stažem – Alenka Jeraj iz vrst SDS.

Mandatno-volilna komisija mora, preden državni zbor potrdi poslanske mandate, pregledati  potrdila o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list zoper odločitve volilne komisije. Zaplesti bi se utegnilo pri mandatu predstavnika madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha.  Kot smo poročali, sta se namreč s prošnjo, da se preveri njegov mandat, na MVK obrnila pripadnik madžarske narodne skupnosti Attila Kovacs, sicer raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja, in Mihael Kasaš, Horvathov protikandidat na letošnjih državnozborskih volitvah. Opozorila sta, da Horvath, ki je bil poslanec že v dosedanjem mandatu, še vedno opravlja funkcijo predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je ta položaj – kot je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije –  nezdružljiv s poslansko funkcijo.

Horvath je v volilni kampanji ponovil, da se tudi v prihodnje mestu predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ne bo odpovedal, zato Kovacs in Kasaš ugotavljata, da bo v primeru potrditve njegovega poslanskega mandata spet nastopila nezdružljivost funkcij. Ker poslanci o nespornih mandatih glasujejo skupaj, o morebitnih spornih pa posebej, se postavlja vprašanje, ali bi lahko državni zbor o mandatu poslanca Horvatha glasoval ločeno. Državni zbor je sicer ustanovljen, ko je potrjena vsaj polovica poslancev.

Na današnji seji bodo predvidoma dorekli še tri delovna telesa. Vodenje skupnega odbora naj bi prevzela poslanka Gibanja Svoboda Mirjam Bon Klanjšček, ki je v preteklosti že sedela v poslanskih klopeh – najprej je bila poslanka Pozitivne Slovenije, nato pa SAB.

Vodenje odbora za evropske zadeve naj bi pripadlo SDS oziroma njihovemu odhajajočemu ministru za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonku Černaču. Na čelo odbora za zunanjo politiko pa naj bi stopil poslanec SD Predrag Baković.

Robert Pavšič
Borut Živulović/BOBO

Čeprav je bilo na današnji seji predvideno tudi imenovanje novega generalnega sekretarja državnega zbora, se to ne bo zgodilo. Kot smo poročali, je namreč dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki si ga je na mestu generalnega sekretarja zaželela bodoča predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič, umaknil soglasje h kandidaturi. Za N1 je povedal, da razlog za umik soglasja ni zgroženost SDS in NSi nad njegovo kandidaturo, temveč se seli v kabinet predsednice DZ. Tam bo skrbel za komuniciranje, začasno pa bo tudi vodja kabineta. Na mestu generalne sekretarke državnega zbora  tako za zdaj ostaja Uršula Zore Tavčar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje