Bodo presekali stavko? Predlog mediatorja med vlado in Fidesom je na mizi

Slovenija 29. Feb 202415:39 > 18:57 12 komentarjev
Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po sedmih tednih stavke zdravnikov in zobozdravnikov dogovora med sindikatom Fides in vlado ni na obzorju. Z jutrišnjim dnem se obeta celo zaostritev stavke, saj bodo v veljavo stopili preklici soglasij za nadurno delo zdravnikov. V Zvezi organizacij pacientov so se zdaj ponudili, da nastopijo kot mediator in poskusijo presekati ta gordijski vozel. K mediaciji se sicer nagibata tako vlada kot Fides.

“Glede na to, da sta Vlada Republike Slovenije in Sindikat Fides izrazila pripravljenost za mediacijo v zvezi z zdravniško stavko in da pri tem obe strani zatrjujeta, da so ji pri iskanju izhoda v ospredju interesi pacientov, vam sporočamo, da je Zveza organizacij pacientov Slovenije pripravljena prevzeti vlogo mediatorja na način, ki je opredeljen v kolektivni pogodbo zdravstva,” so v Zvezi zapisali v pismu, ki so ga poslali premierju Robertu Golobu in predsedniku sindikata Fides Damjanu Polhu. Pod pismo je podpisana predsednica Zveze Štefanija Lukič Zlobec.

“Prosim, da našo pobudo sprejmete kot znak naše zaskrbljenosti za razmere v zdravstvu in posledično položaj pacientov,” so še zapisali v pismu in ob tem izrazili prepričanje, da so sposobni prispevati k razrešitvi tega spora.

Če bo mediacija sprejeta, bo mediator po naših informacijah dr. Rado Bohinc.

Predlog naj bi bil usklajen z zdravniško zbornico in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je možnost mediacije omenila tudi med današnjo predstavijo odloka, s katerim je vlada razširila nabor nujnih storitev, ki jih bodo od jutri naprej morali zdravniki opravljati kljub stavki. Po njenih besedah sta pred kratkim obe strani omenili možnost mediacije.

Fides: Vključitev mediatorja vsekakor dobrodošla

V Fidesu so besede ministrice potrdili. V popoldanskem sporočilu za javnost so zapisali, da v sindikatu ostajajo odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev. Tudi za vključitev mediatorja, ki bi bil po možnosti iz države članice Evropske unije in bi vlado vrnil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki so “edina prava pot za iskanje rešitev za prenehanje stavke”.

Pojasnili so, da glede na podpisana sporazuma z vlado mediacija tokrat ne bo usmerjena na že dogovorjene vsebine, ampak na njihovo čimprejšnjo realizacijo. “In v tem pogledu bi bila vključitev zunanjega neodvisnega mediatorja, torej nekoga, ki se do sedaj še ni postavil na nikogaršnjo stran, vsekakor dobrodošla,” so zaključili.

Zaprisega Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se je začela 15. januarja in traja že sedmi teden. Med drugim zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Ministrica je v včerajšnji oddaji 24UR ZVEČER dejala: “Vemo, da smo se znašli v neki pat poziciji, tudi vemo, zakaj, dejstvo pa je, da vlada v tem trenutku Fidesu ne more ponuditi nekih ukrepov, ki bi imeli finančni učinek v letu 2024. Smo jim pa dali druge ponudbe, ki so bile zelo konkretne, vendar zaenkrat še nismo našli neke skupne točke.”

Z jutrišnjim dnem se bo stavka predvidoma zaostrila. Glavni stavkovni odbor Fidesa je namreč na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca, torej jutri.

Vlada je zato danes sprejela odlok, s katerim je razširila nabor nujnih storitev, ki jih bodo od jutri naprej morali zdravniki opravljati kljub stavki. Več o tem v članku: Dan pred ključnim trenutkom v zdravniški stavki: kako bo ukrepala vlada?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje