Bo vlada padla še pred volitvami?

N1 video 16. Avg 202113:59 > 19:07 1 komentar

Ta vlada ne bo končala mandata po redni poti, je v oddaji N1 STUDIO dejal Andraž Zorko. Janja Božič Marolt pa meni, da premier Janez Janša ne bo odstopil.

Vladna koalicija SDS, NSi in SMC ima le 38 glasov, a jo pri življenju ohranja podpora poslancev SNS, Desus in narodnih skupnosti. Preostala opozicija LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani ima 43 glasov, a premalo, da bi vlado zamenjala.

Glasovanja v državnem zboru so negotova, vsak glas šteje, zato poslance v ključnih trenutkih vozijo celo iz bolnišnic ali z dopustov na grških otokih, so poročali v oddaji N1 STUDIO.

Bi lahko premier Janez Janša položaj presekal s sprožitvijo predčasnih volitev? Politična analitičarka Janja Božič Marolt z Mediane meni, da Janša ne bo sledil Miru Cerarju ali Marjanu Šarcu, ki sta odstopila.

Če bi se morda res za to odločil, bi se lahko zato, da bi dokazal, da leva koalicija ne bi mogla sestaviti vlade, in bi ponovno nastopil on, dodaja Božič Marolt.

Zorko: Vlada mandata ne bo končala po redni poti

Politični analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon meni, da aktualna vlada mandata ne bo končala po redni poti. “Mislim, da se vsaka vlada, ki ima tako nizko javnomnenjsko podporo, zaveda, da je iti na volitve s takšno podporo zelo slaba izhodiščna pozicija,” pravi Zorko. Pri tem spomni na odstop premierja Mira Cerarja – ki je takrat vodil SMC – tri mesece pred rednim iztekom, “ki ni služil ničemur drugemu kot dvigu rejtingov te stranke pred volitvami”.

Odstop se lahko interpretira na različne načine, pravi Zorko. Lahko se predstavijo kot žrtve, saj da se ne da ničesar narediti, in so takoj v boljši poziciji, kot če se jim mandat izteče z zgodovinsko najnižjo podporo tej vladi, dodaja.

Katere stranke bodo po mnenju Janje Božič Marolt in Andraža Zorka v naslednji koaliciji, poglejte v spodnjem posnetku:


Celotno oddajo o vroči politični jeseni poglejte spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje