Bodo poslanci znova odločali o zaščiti živali in povračilu glob med epidemijo?

Slovenija 27. Sep 202307:45 3 komentarji
zavetišča za živali
Žiga Živulović jr./BOBO

Državni svetniki bodo odločali o predlogih za odložilni veto na novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, novelo zakona o zaščiti živali ter zakon o povračilu glob iz časa epidemije covida-19. Vse tri zakone je državni zbor potrdil pred tednom dni.

Poslanci državnega zbora so pred tednom dni potrdili novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), novelo zakona o zaščiti živali ter zakon o povračilu glob iz časa epidemije covida-19. Danes bodo državni svetniki odločali o predlogih za odložilni veto.

V skladu z zakonom o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški v času covida-19 bodo povrnjene globe, stroški prekrškovnih postopkov in postopkov prisilne izterjave, ter odvzete premoženjske koristi, ki so bili plačani oziroma izterjani v postopkih, ki so bili uvedeni na pravnih podlagah, za katere se je izkazalo, da so bile v neskladju z ustavo.

Komisija državnega sveta za državno ureditev je na ponedeljkovi seji ocenila, da je ureditev, ki jo predvideva zakon, neustrezna in neutemeljena. V času epidemije covida-19 je bilo zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja ljudi treba sprejemati epidemiološke ukrepe, šlo je za izjemne okoliščine, so poudarili.

Novela zakona o KGZS omejuje političnim funkcionarjem in članom organov političnih strank na državni ravni kandidiranje na naslednjih volitvah za člane določenih organov zbornice. Omejitev se osredotoča na ključne organe zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike. Člani komisije državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na ponedeljkovi seji ocenili, da je novela med drugim ustavno sporna z vidika načela enakosti pred zakonom in načela pravne države. Obenem močno posega v avtonomijo zbornice, so opozorili.

Novela zakona o zaščiti živali med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, popolno prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Glede te novele so člani komisije državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spomnili, da ne uživa širše podpore veterinarske in kmetijske stroke. Opozorili so tudi na nekatere določbe, ki so vprašljive z ustavnopravnega vidika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje