Boj za ARRS: vlada razrešila 4 člane upravnega odbora in zavrnila Tičar Padar

Slovenija 27. Jan 202215:58 > 18:32 7 komentarjev
Simona Kustec
Borut Živulović/BOBO

Še nekaj dni in lahko se zgodi, da bo Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) ostala brez vodstva. V nedeljo bo namreč prenehal mandat nekdanjega direktorja ARRS Roberta Repnika, vlada pa danes za vršilko dolžnosti direktorice agencije ni imenovala Lidije Tičar Padar, kljub temu da jo je upravni odbor agencije na to mesto predlagal že dvakrat. Namesto tega je razrešila štiri od sedmih članov upravnega odbora. "V trenutku, ko smo se zoperstavili političnemu kadrovanju, smo bili zamenjani," se je odzvala ena izmed razrešenih članic upravnega odbora Emilija Stojmenova Duh. Na MIZŠ zagotavljajo, da bo nov v.d. direktorja imenovan pravočasno, torej do ponedeljka.

Vlada na današnji seji ni imenovala Lidije Tičar Padar za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) z 31. januarjem, kot je predlagal upravni odbor agencije.

Obenem je v upravnem odboru razrešila štiri od sedmih članov, in sicer Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj, ki so bili imenovani na predlog ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Do izteka mandata (17. oktobra 2024) je v upravni odbor imenovala nadomestne člane Igorja Emrija, Gabrijela Horvata, Fidela Krupića in Tino Tomažič.

O bližajoči se spremembi v upravnem odboru je zjutraj že poročal Večer, ki je zapisal, da naj bi novoimenovani člani upravnega odbora nato potrdili vladno izbiro za vršilca dolžnosti agencije. Direktor mora ob vodenju agencije namreč odločati tudi, kdo bo dobil proračunski denar za raziskovalno dejavnost.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sicer zagotavljajo, da izplačilo plač slovenskim znanstvenikom s tem, ko Tičar Padar ni bila imenovana za v.d., nikakor ni ogroženo ter da bo nov v.d. direktorja imenovan pravočasno, torej do ponedeljka.

Po poročanju Večera je kandidat ministrstva za izobraževanje oziroma državnega sekretarja na tem ministrstvu Mitje Slavinca 48-letni vodja odseka za kardiologijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota Mitja Lainščak. Ta se je v začetku tedna tudi predstavil stari zasedbi upravnega odbora ARRS, pa se je odbor takrat odločil znova predlagati kandidatko, ki jo je ministrica za izobraževanje Simona Kustec že zavrnila.

Po poročanju Večera je Lainščak delno zaposlen na mariborski Fakulteti za naravoslovje in matematiko, kjer je bil Slavinec pred prihodom na ministrstvo dekan.

“Ko smo se zoperstavili političnemu kadrovanju, smo bili zamenjani”

“V trenutku, ko smo se člani UO zoperstavili političnemu kadrovanju in vztrajali pri kandidatki, ki je bila bistveno bolj primerna za vodenje ARRS, kot kandidat, ki ga je predlagal MIZŠ, smo bili nemudoma zamenjani z ‘ustreznimi’ in poslušnimi člani,” je v odzivu na Twitterju zapisala Stojmenova Duh.

Razrešena predsednica upravnega odbora Jana Kolar pa je v odzivu za N1 dejala, da je vlada s sklepom o razrešitvi večine članov upravnega odbora ARRS grobo posegla v njeno avtonomijo.

“Za razrešitev ni imela razlogov, saj smo člani upravnega odbora vseskozi delovali vestno, strokovno in v interesu agencije, tudi pri predlogu imenovanja dr. Lidije Tičar Padar na mesto v. d. direktorice ARRS, za dobo do šest mesecev,” je poudarila Kolar in dodala, da bo današnji sklep vladi verjetno omogočil, da kandidata izbere po lastni izbiri. “Če to ne bo dovolj, lahko razmisli o predlogu spremembe zakonodaje na način, da iz postopkov izbora direktorja izloči upravni odbor, in ga izvede sama,” je še dejala Jana Kolar.

SVIZ ogorčen

Nad razpletom dogodkov na ARRS so ogorčeni tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), kjer poudarjajo, da so članice in člani nalogo izbire vršilke dolžnosti direktorja ARRS “opravili s skrbnostjo dobrega gospodarja ter po svoji strokovni presoji”.

“ARRS je dolžna delovati v javnem interesu in nemoteno zagotavljati trajno, strokovno in neodvisno delovanje v prid raziskovalkam in raziskovalcem v naši državi. To, da je vlada nerazumno, brez tehtne obrazložitve in zgolj iz političnih razlogov odrekla podporo kandidatki, o primernosti katere je pred tem skrbno presodil upravni odbor, ni nesprejemljivo le z vidika smotrne porabe proračunskega denarja, temveč kaže na neresen odnos države do znanosti. Ob ignoriranju zakonsko določene vloge in namena ustanovitve ARRS se to odraža tudi v zmanjševanju kakovosti znanstvenega dela,” so zapisali v SVIZ.

Ministrico Kustec pa opozorili, da se s “takšnim odnosom uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS, tj. financiranje odlične znanosti, ne samo odmika v nedoločeno prihodnost, temveč tudi – upoštevaje dejstvo, da bo ARRS že čez nekaj dni ostala brez vodstva – dejansko ogroža izplačilo plač za delo, ki so ga slovenski znanstveniki in znanstvenice opravili”.

Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za neobremenjeno izvedbo reform

Spomnimo: vlada je na seji minuli teden predčasno razrešila direktorja ARRS Roberta Repnika, ki je že v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja. Njegov mandat bo tako prenehal s 30. januarjem. Upravni odbor agencije je zatem predlagal, naj vlada na to mesto imenuje Lidijo Tičar Padar, ki na agenciji dela kot predstavnica za stike z javnostmi, po naših neuradnih informacijah pa tudi zaposleni njenemu imenovanju niso nasprotovali.

Kot je bilo razvidno iz dnevnega reda seje, pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec vladi predlagala, naj Tičar Padar ne imenuje za vršilko dolžnosti.

Na ministrstvu so za N1 takrat pojasnili, da se za njeno imenovanje niso odločili zato, ker je “za učinkovito vodenje ARRS v času, ko je ta soočena s številnimi izzivi, povezanimi z njenim prestrukturiranjem in vpeljavo novih poslovnih procesov kot posledice nove zakonodaje, treba imenovati kandidata, ki prihaja izven ARRS in bo lahko te potrebne reforme izvedel neobremenjeno”. Lidija Tičar Padar pa je takrat za N1 povedala, da je “na podlagi povabila upravnega odbora h kandidaturi soglašala, saj to delovno mesto ne predstavlja politične funkcije, temveč poslovodno strokovno delovno mesto”, drugačne politične odločitve vlade pa ni komentirala.

Tičar Padar bi glede na sklep upravnega odbora vodenje agencije prevzela 31. januarja za čas do imenovanja novega direktorja, a najdlje za šest mesecev. Vlada pa je namesto tega upravnemu odboru naložila, da ji v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata za vršilca dolžnosti direktorja ARRS.

“Strokovno najboljša kandidatka”

Upravni odbor ARRS je zato znova predlagal Tičar Padar. Zapisali so, da je strokovno najboljša kandidatka, odločitev pa so sprejeli “soglasno, v skladu s svojo suvereno pristojnostjo predlaganja kandidatke, izhajajoč iz pravnih predpisov”.

Vnovično kandidatko upravnega odbora je podprla tudi Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS). Kandidatka po mnenju KOsRIS dobro pozna delovanje agencije in je, kot so navedli, zagotovo smiselna izbira v prehodnem obdobju, ko bo treba izpeljati postopke v povezavi z novim zakonom. “V tem vmesnem času je treba poskrbeti tudi za izbor in imenovanje kompetentnega direktorja agencije in to na transparenten način ter brez vmešavanja politike,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje