ARRS za vršilko dolžnosti zopet predlagal kandidatko, ki jo je Kustec zavrnila

Slovenija 25. Jan 202219:50 > 21:23 6 komentarjev
Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Upravni odbor Javne Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) je na seji sklenil, da za vršilko dolžnosti direktorja vladi ponovno predlaga Lidijo Tičar Padar kot strokovno najboljšo kandidatko. Odločitev je odbor agencije sprejel soglasno. Omenjeno kandidatko je upravni odbor sicer predlagal že po razrešitvi direktorja Roberta Repnika, a je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec vladi predlagala, naj Tičar Padar na to mesto ne imenuje.

Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je na včerajšnji seji sklenil, da vladi ponovno predlaga, da za vršilko dolžnosti direktorja Javne agencije imenuje Lidijo Tičar Padar, ki na agenciji dela kot predstavnica za stike z javnostmi. Tičar Padar bi glede na sklep upravnega odbora vodenje agencije prevzela 31. januarja za čas do imenovanja novega direktorja, a najdlje za šest mesecev.

“Upravni odbor agencije je v postopku predlaganja kandidatke za vršilko dolžnosti direktorice ARRS proučil vse prispele vloge kandidatk in kandidatov, ki so podali soglasje k imenovanju, se z njimi pogovoril ter se po opravljenih razgovorih in temeljitem razmisleku odločil, da ponovno predlaga vladi, da za vršilko dolžnosti direktorice ARRS imenuje Lidijo Tičar Padar kot strokovno najboljšo kandidatko. Upravni odbor agencije je navedeno odločitev sprejel soglasno, v skladu s svojo suvereno pristojnostjo predlaganja kandidatke, izhajajoč iz pravnih predpisov,” so sporočili po seji.

Vlada za kandidata izven vrst ARRS

Spomnimo, da je vlada 20. januarja izdala odločbo o predčasni razrešitvi direktorja Roberta Repnika, in sicer s 30. januarjem. Ta je v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja. Vodenje agencije je Repnik prevzel oktobra 2020, ko ga je vlada imenovala za njenega direktorja za mandatno dobo petih let.

Upravni odbor agencije je sicer že v prvo predlagal, da vlada na mesto vršilke dolžnosti direktorja imenuje Tičar Padar. Vendar pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec vladi predlagala, naj kandidatke na to mesto ne imenuje. Na ministrstvo smo takrat naslovili vprašanje, zakaj je ministrica nasprotovala njenemu imenovanju. Odgovorili so nam, da vlada predlagane kandidatke ni imenovala za vršilko dolžnosti, saj meni, da je “za učinkovito vodenje ARRS v času, ko je ta soočena s številnimi izzivi, povezanimi z njenim prestrukturiranjem in vpeljavo novih poslovnih procesov kot posledice nove zakonodaje, treba imenovati kandidata, ki prihaja izven ARRS in bo lahko te potrebne reforme izvedel neobremenjeno”.

Vlada je namesto tega upravnemu odboru naložila, da ji v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata za vršilca dolžnosti direktorja ARRS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje