Boštjančič o odnosu z Golobom: “Če ne bi bilo zaupanja, me ne bi bilo tukaj”

Klemen Boštjančič, minister za finance
Foto: N1/Egon Parteli

"Še vedno načrtujemo spremembe davčne zakonodaje," je danes o napredku pri pripravi davčne reforme dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Besede reforma v celi izjavi ni izrekel. Kaj delajo na Boštjančičevem ministrstvu in ali je kritika premierja Roberta Goloba glede komuniciranja davčne reforme vplivala na njun odnos?

Finančno ministrstvo je sredi marca koalicijskim strankam na Brdu predstavilo analizo davčnega sistema in izhodišča za njegovo prenovo, ki je sprva predvidevala uvedbo davka na premoženje in razbremenitev plač.

Vsaj tako sta govorila finančni minister Klemen Boštjančič in premier Robert Golob. Po sestanku novinarjev s predstavniki ministrstva, ki je potekal isti dan kot koalicijski vrh, se je izkazalo, da iz izhodišč ni mogoče razbrati, ali trditev o razbremenitvi plač drži.

Dva tedna kasneje je premier Golob v oddaji Preverjeno priznal, da so bili pri komuniciranju reform precej neuspešni. Še zlasti je bil oster do ministrstva za finance. Napovedal je, da bo v prihodnje davčno reformo komuniciral kar sam. Dan za tem je državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, zadolžen za področje davkov, ministru Boštjančiču ponudil svoj odstop, ki ga je minister sprejel.

Reforma ali popravki?

Boštjančič je danes po seji vlade na novinarsko vprašanje, kaj se zdaj dogaja z reformo, dejal, da še vedno načrtujejo spremembe davčne zakonodaje. Pojasnil je, da grejo spremembe (besede reforma ni uporabil) predvsem v smeri poenostavitve postopkov in odprave anomalij, ki so se čez leta nabrale v tej zakonodaji.

Na vprašanje, ali se strinja z izjavo premierja Goloba, da namen davčne reforme ni bil polnjenje proračuna, je Boštjančič dejal, da je tudi sam v preteklosti večkrat dejal, da so možnosti povečanja davčnih prilivov omejene in da spremembe niso mišljene zato, da bi bistveno več pobrali. “Strinjam se s premierjem, da pod črto nikoli ni bilo mišljeno, da bodo prilivi bistveno višji. So pa potrebni določeni popravki.”

Boštjančič je v intervjuju za N1 sredi marca dejal: “Absolutno verjamemo, da je treba davčni zajem povečati, smo pa tukaj omejeni.” Večkrat je poudaril, da Slovenija pri deležu davkov v BDP zaostaja za 2,5 odstotne točke za povprečjem EU, da pa ne verjame, da lahko z davčno reformo povečamo obdavčitev za toliko, da bi dosegli povprečje.

“Zelo dober” odnos s premierjem

Boštjančič je danes povedal še, da je do končne verzije še precej daleč ter ponovno poudaril pomen “zelo širokega” soglasja za spremembe davčne zakonodaje. Sam verjame, da bodo po razgovorih s socialnimi partnerji prišli do rešitev, ki bodo imele široko podporo. Predstavili pa jih bodo, ko “bo čas za to”.

Glede odnosa s premierjem je Boštjančič dejal, da je ta tudi po kritikah zaradi komuniciranja reforme zelo dober. “Sam sem večkrat povedal, da se za zaprtimi vrati veliko pogovarjamo in si povemo, kar si imamo za povedat. Odnos je zelo odkrit. Če ne bi bilo zaupanja, me ne bi bilo tukaj. Vse ostalo so špekulacije medijev.”

Na vprašanje, kdo bo nadomestil Božiča, pa je finančni minister dejal, da bo javnost obveščena, ko bo imenovan nov državni sekretar – danes se to očitno še ni zgodilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.