Bovec pripravlja nov odlok o plovbi po Soči, ponudnike skrbijo visoke podražitve

Slovenija 13. Nov 202317:04 0 komentarjev
Rafting na reki Soči
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

Potem ko sta občini Kobarid in Tolmin sprožili postopke za spremembe odloka o plovnem režimu na Soči, ki naj bi začele veljati z novim letom, bodo tudi v Bovcu pripravili svojo različico novega odloka. Z obstoječim režimom so vsi nezadovoljni, ali bodo občine uspele uskladiti določila in kaj bi pomenilo, če ne bo enotnega odloka, pa še ni jasno.

Občine so se o spremembi odloka skušale dogovoriti že pred leti. Po več neuspelih poskusih usklajevanja pa je kobariška občina letos pohitela s samostojno pripravo novega odloka. Župan Marko Matajurc je poudaril, da je bilo nekje treba začeti, čeprav so mu nekateri očitali samovoljno ravnanje.

Občinski svet Občine Kobarid je tako konec septembra v drugem branju potrdil nov odlok o določitvi plovnega režima. Od prvega januarja 2024 naj bi tako na območju občine Kobarid veljal odlok, ki za uporabo vstopno-izstopnih mest posameznikom zaračunava 10 evrov na dan, 50 evrov na teden in 250 evrov na sezono. Bistvena novost pa je koncept plačevanja pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest po osebi in ne več po plovilu, odlok predvideva tudi krajši čas plovbe. Skrbnik plovnega območja ostaja medobčinska uprava posoških občin, nalogo urejanja vstopno-izstopnih mest pa bo dobila Komunala Tolmin.

Sledili so jim v Tolminu. Občinski svet je odlok, ki je nastal po zgledu kobariškega, potrdil v prvem branju, a ga bodo v drugem branju obravnavali šele po odpravi nekaterih vsebinskih in pravnih nedorečenosti. Z vsebino odloka oziroma konceptom plačevanja uporabe vstopno-izstopnih mest glede na osebo se sicer strinjajo, a bodo po besedah tolminskega župana Alena Červa pred drugim branjem dopolnjen predlog obravnavali na vseh pristojnih delovnih telesih, kjer si želijo urediti predvsem pravne nedorečenosti.

Kobariški odlok so pred kratkim predstavili tudi bovškemu občinskemu svetu. Svetniki so izrazili pomisleke glede krajšega časa plovbe, pa tudi višine in načina obračunavanja uporabe vstopno-izstopnih mest. Odlok, ki so ga že sprejeli v Kobaridu, bodo bovški svetniki ponovno obravnavali in o njem glasovali na svoji prihodnji seji.

soča solkan, utopitev
Foto: PROFIMEDIA

Minuli petek pa so v Bovcu o tem vprašanju pripravili tudi posvet. Kot je pojasnil bovški župan Valter Mlekuž, so želeli še pred ponovnim odločanjem o odloku slišati mnenje turističnih ponudnikov na Bovškem.

Ponudniki so na posvetu opozorili na nekatere za Bovško nesprejemljive določbe kobariškega odloka. Predvsem zanje ni sprejemljiva desetkratna podražitev. Določene rešitve se jim sicer zdijo smiselne in sprejemljive. V Bovcu bodo zdaj oblikovali posebno delovno telo, v katerem bodo predstavniki ponudnikov nočitvenih kapacitet, izvajalcev športnih aktivnosti na Soči s pritoki ter Ribiške družine Tolmin. Delovno telo bo čim prej pripravilo svoj predlog novega odloka, nato pa naj bi se začela pogajanja z občinama Kobarid in Tolmin.

Predstavniki GIZ raftarjev Dolina Soče ob načrtovanih spremembah odloka o plovnem režimu opozarjajo predvsem na predvideno izjemno zvišanje cen, ki bi lahko tudi ogrozilo obstoj njihovih podjetij. Želijo si tudi omejitve števila tujih podjetij, ki se kot nelojalna konkurenca s Sočo okoriščajo v poletnih mesecih, česar pa novi odlok neposredno ne naslavlja.

Mnenja glede tega, kaj se bo zgodilo, če vse občine do konca leta ne sprejmejo enotnega odloka, so različna, razhajajo se tudi razlage pravnikov, ki zakon o plovbi po celinskih vodah interpretirajo na več načinov. V Bovcu trdijo, da kobariški odlok z novim letom ne more stopiti v veljavo, če usklajenega odloka do takrat ne sprejmejo tudi v Tolminu in Bovcu, glede na določilo sedaj veljavnega odloka, da je treba cene spremeniti najpozneje do 31. oktobra, da bi te lahko veljale za prihodnjo plovno sezono, pa to pomeni tudi, da bi kakršnekoli odločitve o cenah lahko začele veljati šele z letom 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!