Hrana in pijača na stojnicah prepovedani z izjemo pečenega kostanja

Slovenija 03. Dec 202117:11 > 19:27 2 komentarja
stojnice, kuhano vino, božični sejmi
Tina Kosec/BOBO

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe glede poteka sejemske dejavnosti. Tako bodo božični in novoletni sejmi dovoljeni pod pogojem PCT, z uporabo zaščitnih mask in medosebno razdaljo vsaj metra in pol. Strežba hrane in pijače ne bo dovoljena … z izjemo pečenega kostanja. Pri kongresni dejavnosti bodo pogoji enaki, le da je v sedečem režimu dovoljena strežba jedi ali pijače med 5. in 22. uro.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za N1 že napovedal, da pripravljajo odlok, ki bo spremenil pogoje, pod katerimi bodo potekali božični in novoletni sejmi.

In res, vlada je na dopisni seji sprejela spremembe, ki določajo, da bodo sejmi dovoljeni, a pod več pogoji. Potrebno bo izpolnjevanje pogoja PCT in uporaba zaščitnih mask. Nujno bo tudi zagotavljanje medosebne razdalje vsaj metra in pol. Nad izvajanjem teh pogojev bo uveden redni nadzor.

Sejem bo moral biti ograjen tako, da dostop ne bo mogoč mimo uradnega vhoda. Gibanje obiskovalcev sejma bo moralo potekati enosmerno, z ločenim vhodom in izhodom.

Strežba hrane in pijače ne bo dovoljena, a pozor, privoščili si boste lahko pečen kostanj, saj je ta naveden kot izjema.

Dovoljena bo tudi kongresna dejavnost v zaprtih prostorih, in sicer pod istimi pogoji kot sejemska dejavnost. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT mora izvajati organizator kongresa oziroma sejma. Strežba jedi ali pijače je dovoljena samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro.

Spremembe odloka, ki začne veljati v soboto, je vladi predlagala strokovna skupina za covid-19, katere vodja Mateja Logar je pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

“Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe,” je povedala. Ponekod po državi so v teh dneh novoletni sejmi že odprti, na njih pa so tudi stojnice s hrano in pijačo.

“Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa,” je ponazorila.

Kaj pa smučanje?

Na dopisni seji so določili tudi, pod kakšnimi pogoji lahko obratujejo žičniške naprave. Na smučarsko progo se boste tako lahko podali le, če ob nakupu vozovnice oziroma na smučišču predložite dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V zaprtih žičniških napravah bo za vse osebe, starejše od 6 let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Na odprtih žičniških napravah pa je uporaba maske obvezna, če med potniki ni prostega sedeža, razen, če gre za otroke, mlajše od šest let ali osebe s posebnimi potrebami. Okna kabin bodo morala biti ves čas odprta.

Razdalja med uporabniki pri vožnji in nakupu vozovnic mora biti vseskozi 1,5 metra, upravljalec žičniških naprav pa je po koncu obratovanja dolžen očistiti vse površine.

Na Rogli, Krvavcu, Kopah in Voglu so smučarsko sezono začeli prav danes. V soboto bodo naprave v novi sezoni zagnali tudi v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje