Kaj se je v resnici dogajalo na burni seji sveta Desusa?

Slovenija 02. Dec 202113:07 > 21:38 7 komentarjev
Ljubo Jasnič: Desus
Borut Živulović /Bobo

Predsednik sveta stranke Desus Anton Urh je, kot smo že poročali, odstopil. To je na novinarski konferenci potrdil tudi predsednik stranke Ljubo Jasnič. Izvoljen je bil novi predsednik sveta Srečko Felix Krope. Jasnič je povedal, da ga je svet pooblastil, da se lahko v imenu stranke pogovarja o morebitnem političnem povezovanju. Za odnose s poslanci Desusa pa je dejal, da ti niso dobri.

Burno dogajanje v stranki Desus se nadaljuje. Po sestanku izvršnega odbora se je danes v Dobu pri Domžalah sestal še svet stranke Desus. Obravnaval je osnutek volilnega programa za nastop na pomladanskih državnozborskih volitvah. Brez zapletov pa tudi tokrat ni šlo – na seji je odstopil predsednik sveta stranke Anton Urh.

Štirje pokrajinski odbori Desusa – Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Podravja, Pomurja in Celja – so na sejo prišli s predlogom, da se Urha razreši s čela sveta stranke, a jih je ta prehitel in odstopil sam. Kot razloge, zakaj so pokrajinski odbori zahtevali njegov odhod, so navedli, da ne sklicuje sej sveta, da jih ne vodi v skladu s statutom, da ni hotel podpisati zadnjega zapisnika …

Po naših informacijah Urhov namestnik Emil Kumer ni hotel prevzeti vodenja seje, zato so to nalogo zaupali članu sveta Stanku Markovčiču. Nato so s 30 glasovi od 35 za novega predsednika sveta stranke izvolili Srečka Felixa Kropeta. Pet glasov proti so prispevali predstavniki ljubljanskega odbora.

Krope se je sicer v preteklosti dvakrat neuspešno potegoval za predsednika stranke. Enkrat ga je premagal Karl Erjavec, drugič pa Ljubo Jasnič.

Pred današnjo sejo sveta stranke je Urh za STA sicer dejal, da je besedilo volilnega programa dobro ter da poudarja tisto, zaradi česar je bila stranka pred 30 leti tudi ustanovljena – to je zavzemanje za upokojence, starejše in socialno šibke. Kot je še poudaril Urh, ki se po odstopu na naše klice ne odziva, večina drugih strank na omenjene družbene skupine rada pozablja, spomnijo pa se jih le pred volitvami. Po Urhovih napovedih naj bi se seje sveta stranke udeležila tudi poslanca Desusa Ivan Hršak in Branko Simonovič, saj pred sejo nista sporočila, da ju ne bo. Seje se potem nista udeležila.

Med sejo sveta stranke pa so iz poslanske skupine (PS) Desusa sporočili, da se poslanci PS Desusa, ki so člani stranke, distancirajo od dejanj vodstva stranke na današnji seji. Pod omenjeno izjavo je poleg že omenjenih poslancev podpisan še Franc Jurša, ki je na sejah DZ že dlje časa odsoten iz zdravstvenih razlogov. Neuradno je slišati tudi opozorila, da z današnjimi potezami vodstva in vsebino novinarske konference niso bili seznanjeni ne poslanci ne odstopljeni predsednik sveta Urh.

Jasniča svet pooblastil za pogovore o povezovanju

“Pravica članov je, da izvoli novega predsednika sveta. Največ glasov je dobil Krope,” je na novinarski konferenci dejal predsednik stranke Jasnič.

Povedal je tudi, da so ga pooblastili, da se lahko v imenu stranke pogovarja z vsemi političnimi organizacijami, ki bodo šle na volitve, in z vsemi skupinami, ki se pripravljajo na bitko za vstop v parlament. “Razgovor, ki ga bom najprej vodil, je z nepovezanimi poslanci. Bomo poslušali, kaj so njihove ambicije, kaj si želijo in kakšne so možnosti, da gremo skupaj na volitve. Do danes sem se pogovarjal z mnogimi, ampak neuradno, zdaj pa se bom pogovarjal uradno,” je dejal prvak stranke. Po naših informacijah sicer večjega navdušenja nad povezovanjem z Desusom med nepovezanimi poslanci ni.

Jasnič je poudaril, da je Desus v tem trenutku še vedno samostojna stranka in da doslej niso sklepali nobenih dogovorov. “Vse delamo tako, kot da gremo na volitve samostojno.” Glede na članstvo Jasnič stranko vidi levo od sredine.

“Odnosi s poslanci niso dobri”

Na novinarski konferenci je Jasnič komentiral tudi odstop predsednika sveta stranke Urha. “Očitno je v tem trenutku čutil, da mora potegniti to potezo,” je dejal in zavrnil očitke, da Urh ni imel njegove podpore pri vodenju najvišjega organa stranke med dvema kongresoma.

O morebitni izključitvi poslancev iz stranke je dejal, da on kot predsednik te možnosti nima in da o tem niso razpravljali. To možnost ima le občinski odbor, je dodal. Priznal pa je, da odnosi s poslanci niso dobri. “Menda so se odrekli stranki. Do nesporazumov je prihajalo že prej, mislim, da je to samo neko nadaljevanje. Moja iskrena želja je, da se stranka stabilizira. Tudi debata na svetu stranke je bila zelo vsebinska,” je še dodal Jasnič.

Na današnji seji sveta stranke Desus so sprejeli tudi odločitev o spremembi etičnega kodeksa. Ta naj bi šla v smeri, da bi poslanci v večji meri prisluhnili odločitvam stranke. S tem se želijo izogniti sedanjemu stanju, ko se poslanci pri svojih glasovanjih v DZ pogosto ne ozirajo na sklepe stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje